V dnešnom výlete vám ukážem prvý z drevených kostolíkov, ktoré sú zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Okrem toho navštívime kameňolom pri obci Beňatina, ochutnáme víno v Pivnici Orechová a deň zakončíme návštevou Zemplínskej Šíravy. 

Ruská Bystrá – Chrám Prenesenia ostatkov Sv. Mikuláša 

V malebnej obci Ruská Bystrá nachádzame očarujúci drevený gréckokatolícky chrám Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša z roku 1730. Ide o najvýchodnejšieho zástupcu spomedzi všetkých drevených kostolíkov Karpatského oblúka zapísaných na Zozname svetového dedičstva UNESCO.


Na prvý pohľad skromná stavba ukrýva vo vnútri veľký poklad. Stavba sa skladá z troch za sebou radených štvorcových častí – svätyne, lode a veže. Dominantou a zároveň srdcom celého chrámu je päťradový barokový ikonostas, ktorý tvorí sakrálno-architektonický predel medzi svätyňou (priestor pre Boha) a loďou, ktorá je miestom pre veriacich.


Zaujímavé na vnútornej výzdobe je, že ikonostas presahuje aj bočné steny a strop chrámu. Pravdepodobne vďaka malej rozlohe chrámu. Ikonostasy v chráme zobrazujú Bohorodičku Hodegetriu, Krista učiteľa, sv. Mikuláša a sv. Pareskievu. Najvzácnejšia ikona – Ikona Ukrižovania sa nachádza v svätyni chrámu.

Foto: stiesnené podmienky pri natáčaní videa :-)

Okolie Ruskej Bystrej ponúka nekonečné možnosti na ďalšie zaujímavé výlety …

Inovce – Drevený chrám sv. Michala Archanjela 

V neďalekej obci Inovce sa nachádza ďalší drevený gréckokatolícky chrám. Bol postavený v roku 1836. Súčasťou kostolíka je aj drevená zvonica a neďaleký cintorín. Očarujúci dojem z tohto miesta umocňujú mohutné Lipové stromy a okolitá príroda Vihorlatských vrchov.

Kameňolom pri obci Beňatina 

V okrese Sobrance sa medzi dedinkami Inovce a Beňatina nachádza nádherné tyrkysové jazierko, ktoré svojou scenériou pripomína známe Plitvické jazerá. Beňatinský travertín je prírodnou pamiatkou patriacou do chránenej krajinnej oblasti Vihorlat.

Prebiehala tu ťažba až do momentu, kedy pracovníci odhalili na skalnom masíve  5 metrový odtlačok pripomínajúci veľrybu vrhajúcu sa do vody dole hlavou. Na základe tohto objavu boli ťažobné práce ukončené a objav začali skúmať rôzni odborníci. Dodnes sa názory na Beňatinskú “veľrybu” líšia. Mnohí veria, že ide skutočnú skamenelinu aj vzhľadom na to, že v lome boli nájdené aj ďalšie fosílie slimákov a drobných morských živočíchov. Odborníci však tvrdia, že ide len o zaujímavú hru prírody.

Spodná voda časom kameňolom zaplavila a tak vzniklo toto nádherné miesto. Útesy okolo jazera sú 10 metrov vysoké, vytvorené zo zaujímavo sfarbeného vápenca. Miestni obyvatelia využívajú lom na schladenia sa počas horúcich letných dní. Kúpanie je však dovolené len na vlastnú zodpovednosť.

Orechová pivnica

Podvihorlatská oblasť okresu Sobrance patrí k najteplejším oblastiam na Slovensku. Z tohto dôvodu sa tu nachádzajú rozsiahle vinohrady. Konkrétne V obci Orechová sa nachádza až 40 hektárov viníc.

Produkciu vína z tejto oblasti nájdete pod označením “Orechová pivnica“. Ak máte čas a chuť, tak sa môžete zastaviť aj na degustáciu tohto vína a cestu domov si aj nejaké môžete kúpiť. V orechovej pivnici si môžete pozrieť aj zaujímavé industriálne priestory výrobne vína a aj obrovské drevené sudy.

Zemplínska Šírava – pieskové sochy 

Cestou sme sa zastavili na Zemplínskej Šírave v časti Kamenec. V hoteli Glamour sme si dali kávičku a pokračovali sme prehliadkou piatich pieskových sôch, ktoré boli na priľahlej pláži. Tie vytvorili umelci, ktorí v zime postavili ľadový dom v Tatrách. Na vybudovanie sôch bolo použitých 420 ton navezeného piesku.

Mimochodom v lete to na Zemplinskej Šírave žije. Tento rok sme sa boli zabaviť na ” Splash X Weekend-e”, kde sme si vyskúšali mnohé športové a vodne atrakcie a pozreli sme si aj tohtoročné pieskové sochy. Pozrite si naše krátke video z tejto akcie:

Pozrite si aj video z Ruskej Bystrej a okolia:

Tento článok je ďalší zo série 18 článkov o UNESCO pamiatkách, ktoré sa nachádzajú do sto minút autom od Košíc. Pozrite si tiež: Tip na výlet 10 – Jasovská jaskyňa a okolie alebo Tip na výlet 9 – Ochtinská aragonitová jaskyňa a okolieAk vás zaujímajú aj ďalšie podobné články, tak ma sledujte aj na facebooku

Informácie z  www.unesconadosah.sk

Share This