V dnešnom článku vás pozývam na návštevu obce Jasov, ktorá sa nachádza len pol hodinku autom od Košíc. Okrem očarujúcej Jasovskej jaskyne sa tu nachádzajú aj ďalšie krásne miesta, ktoré stoja za návštevu.

Jasovská jaskyňa

Jasovská jaskyňa bola prvou sprístupnenou jaskyňou na území Slovenska v roku 1846. V súčastnosti je pre verejnosť prístupných 550 metrov jaskyne. Prehliadka trvá 45 minút a počas nej návštevníci zdolajú 314 schodov.

Traduje sa, že jaskyňu objavil niektorý z mníchov jasovského premonštrátskeho rádu, o ktorom existujú prvé zmienky už v 12. storočí. Mnohopočetné archeologické nálezy dokazujú, že Jasovská jaskyňa bola osídlená už v neolite a krátkodobo aj v paleolite. O histórií jaskyne svedčia aj početné kresby a maľby na jej stenách. Medzi nimi sa nachádza aj jeden mimoriadne významný z roku 1452, ktorý zaznamenáva víťazstvo vojsk Jána Jiskru z Brandýsa v bitke pri Lučenci. Je to najstarší doložený nápis v Slovenských jaskyniach.

Naše natáčanie v Jaskyni prebiehalo v lete. V tomto období bolo teda veľmi príjemné vymeniť letné horúčavy za osviežujúcich, jaskynných 9 stupňov. Bežný návštevník sa počas prehliadky príjemne v jaskyni schladí. Presvedčili nás o tom aj skupinky turistov v krátkych tričkách, niektorí dokonca aj v žabkách. Naše natáčanie však trvalo niekoľko hodín, počas ktorých sme sa až príliš schladili a nakoniec sme sa po východe z jaskyne letným horúčavám potešili.

Počas natáčania sme mali možnosť preskúmať jaskyňu a jej očarujúcu výzdobu podrobnejšie. Človeku sa pri jej sledovaní pozastavuje dych a aj čas, keď si uvedomí, ako dlho musí voda pôsobiť, aby to všetko za desiatky tisíc rokov mohla vytvoriť. V jaskyni môžete vidieť bohatú sintrovú výplň, sintrové “vodopády” a aj bubny. V jaskyni žije až 19 rôznych druhov netopierov, ktorí sa tam zdržujú prevažne v zime.

Zaujímavosťou je, že Jasovská jaskyňa patrí k trom na slovensku, ktoré slúžia na liečbu dýchacích chorôb. Od roku 1995 sa v nej praktizuje speleoterapia – liečba alergií na základe využitia bezprašného, bezalergénného a vlhkého prostredie jaskýň. Tieto ozdravovacie pobyty pre alergické a astmatické deti, sú vhodnou alternatívou k liečbe liekmi. Priekopníkom tejto metódy bol MUDr. Karol Klincko, ktorý s ňou začal už v roku 1968.

Viac informácií o Jasovskej jaskyni si môžete pozrieť na stránke Správy slovenských jaskýň.

Kláštor premonštrátov

Kúsok od Jaskyne sa nachádza Kláštor premonštrátov. Už na prvý pohľad vás upúta svojou architektúrou.

Pôdorys kláštorného komplexu je tvaru obdĺžnika, s centrálne umiestneným kostolom, ktorý delí budovu na dve samostatné krídla. Tie uzatvárajú dvor, ktorý slúžil ako záhrada pre meditáciu. Zvláštnosťou budovy kláštora je niekoľko faktov – má 365 okien, teda ako dní v roku, má 12 veľkých komínov – ako mesiacov v roku, a má 4 vchody – ako počet ročných období.

Súčasťou kláštora je aj kláštorná knižnica. Súčasná knižnica sa začala budovať v roku 1802. Nachádza sa v nej 80 000 zväzkov kníh z oblasti teológie, filozofie, prírodných vied, geografie, histórie a lekárskych vied. Časť zväzkov z pôvodnej zbierky bolo umiestnených v Slovenskej národnej galérií, Slovenskom technickom múzeu v Košiciach, ale aj Matici Slovenskej. Strop knižnice je ozdobený nádhernými freskami Jána Lukáša Krackera.

Všetky aktuálne informácie o kláštore nájdete na FB stánke: Rád Premonštrátov – Opátstvo Jasov

Jasovská skala 

Pri návšteve okolia Jasova nemôžete vynechať očarujúci výhľad, ktorý Vám ponúkne Jasovská skala. Z dediny si spravíte cca 1,5 kilometra dlhú túru s prevýšením 80 metrov. Bude Vám to trvať cca 30 minút. Trochu sa pri tom zadýchate, ale výhľad, ktorý Vás na vrchole čaká, stojí za to. Z vrchola máte Jasov a okolie, ako na dlani. Dominantou výhľadu je Kláštor premonštrátov.

Jasovské rybníky

Vznik rybníkov sa datuje už v 15. storočí, na základe nariadenia kráľa Žigmunda, ktorý obyvateľom prikazoval povinnú účasť na ich budovaní. Rybníky sú napájané prameňom Teplice a tvoria vodný systém, ktorý slúžil na pohon rôznych vodných zariadení. Môžeme ho považovať za technickú pamiatku. Pri takzvanom Veľkom prameni sa voda z rybníka dostáva malým vodopádom do riečky Teplica a preteká ďalšími rybníkmi.

Neďaleko rybníkov sa nachádza autokemping s možnosťou ubytovania sa. To ocenia najme rybári, kedže najväčší rybník umožňuje celoročný, športový rybolov. V rybníku sa nachádza niekoľko rôznych druhov rýb. Najvzácnejší z nich je pstruh rýchly.  V lete sa v ňom môžete na vlastnú zodpovednosť okúpať a v zime si zas zakorčuľovať. Rybníky sú obkolesené listnatými aj ihličnatými stromami, ktoré dotvárajú nádhernú prírodnú kulisu, ktorú si môžete vychutnať v každom ročnom období. Okolie rybníkov je však obzvlášť nádherné v jeseni, kedy okolité stromy priam hýria farbami.

Jasovský cintorín

Neďaleko rybníka sa nachádza starý cintorín, ktorý bol vybudovaný ešte v 19. storočí. So vznikom cintorína sa spája zaujímavá legenda, podľa ktorej jeden z premonštrátov vyhral v kartách pozemok. Vtedajší opát kláštora povedal, že takto získaný pozemok nemôže byť využitý inak, ako na pochovávanie. Na cintoríne sú pochovaní členovia rádu premonštrátov, ale aj rehoľné sestry z viacerých rehoľných spoločenstiev. Žiaľ v súčastnosti už nemôžete vidieť cintorín v pôvodnom stave a to vďaka zlodejom. Tí odcudzili nádherný kovaný plot, ktorý dotváral tajomnú a mystickú atmosféru tohto pietného miesta.

Pozrite si aj video o Jasovskej jaskyni a jej okolí:

Tento článok je ďalší zo série 18 článkov o UNESCO pamiatkách, ktoré sa nachádzajú do sto minút autom od Košíc. Pozrite si tiež: Tip na výlet 9 – Ochtinská aragonitová jaskyňa a okolieAk vás zaujímajú aj ďalšie podobné články, tak ma sledujte aj na facebooku

Informácie z www.jasov.sk a www.unesconadosah.sk

Share This