V dnešnom článku vám ukážem niekoľko zaujímavých miest, ktoré sa nachádzajú v okolí Ochtinskej aragonitovej jaskyne. Najlepšie na tom je, že  ich stihnete navštíviť počas jedného dňa a to vrátane chutného obedu a osvieženia v bazéne. Nechajte sa inšpirovať …

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Ochtinská aragonitová jaskyňa sa nachádza medzi Jelšavou a Štítnikom v Revúckej vrchovine. Bola objavená v roku 1954 a to úplnou náhodou pri razení prieskumnej štôlne. Pre verejnosť však bola sprístupnená až od roku 1972.

Celková dĺžka jaskyne je 300 metrov, ale pre návštevníkov je sprístupnených 230 metrov. Jaskyňa nie je podľa metrických údajov rozsiahla, avšak napriek tomu je svojou výzdobou nesmierne vzácna. Na celom svete sú sprístupnené len tri aragonitové jaskyne – Ochtínska a ďalšie dve v Argentíne a v Mexiku.

Aragonit je uhličitan vápenatý. Ide o minerál, ktorý môže mať rôznorodý tvar. Môže byť stlpcovitý, kvapľovitý, lúčový, vláknitý alebo najvzácnejší, pripomínajúci koral. Takzvaný „železitý kvet“. V Ochtinskej aragonitovej jaskyni nachádzame rôzne podoby aragonitovej výzdoby. Za najkrajšiu časť jaskyne sa považuje Sieň Mliečnej dráhy. Kde spojenie aragonitovej výzdoby a svetla vytvára ilúziu hviezdnej galaxie.

V jaskyni sa nachádzajú tri generácie aragonitu. Prvá, najstaršia generácia má 121-138 -tisíc rokov. Druhá generácia má najväčšie zastúpenie. Reprezentujú ju niekoľko desiatok centimetrov dlhé ihlice a rôzne zakrivené heliktity staré okolo 14 – tisíc rokov.

Tieto útvary sú pre návštevníkov najatraktivnejšie. Prispieva k tomu ich čistý, biely vzhľad ktorý je dôsledok ich neustáleho dorastania. Najmladšia generácia aragonitov je veľká len dva až štyri milimetre a vytvára drobné vejáriky.

Ochtinská aragonitová jaskyňa je národnou prírodnou pamiatkou a je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Foto: Srdce jaskyne 

Koprášsky (Mníšanský) viadukt a tunel 

V nádhernom prírodnom prostredí obce Magnezitovce nachádzame historický viadukt so zaujímavou históriou.

Na základe  Viedenskej arbitráže v roku 1938 bola veľká časť južného Slovenska pripojená k Maďarsku. Slovensko tak prišlo o časť železničných tratí. Tým sa narušila celistvosť železničnej siete. Riešením tejto situácie mali byť takzvané Gemerské spojky. Išlo o projekt nových železničných tratí, ktoré mali nahradiť stratené železničné trate, a tak obnoviť celistvosť siete. Ešte pred ich dokončením bolo Slovensku prinavrátené stratené územie, čím sa výstavba Gemerských spojok stala zbytočnou.

Koprášsky viadukt je dlhý 120 a vysoký 36 metrov a slúži ako miesto na prechádzky či cykloturistiku. Most je prístupný z obce Magnezitovce.

Foto: momentka z natáčania videa o Ochtinskej aragonitovej jaskyni a okolí 

Neďaleko viaduktu sa nachádza aj železničný tunel, ktorý rovnako ako viadukt nebol nikdy dokončený a vlak v ňom nikdy nešiel. Koprášsky tunel má dĺžku necelých 250 metrov a preto na jeho návštevu nepotrebujte ani baterku. V zimných mesiacoch sa v tuneli nachádzajú nádherné ľadové kvaple.

Slavošovský tunel 

Pri obci Slavošovce sa nachádza Slavošovský tunel, ktorý je ďalšou z technických pamiatok takzvanej Gemerskej spojky. Ani tento tunel nebol dostavaný a nikdy neslúžil na svoj pôvodný účel.

Tunel je vysoký 6,5 metra a široký 4 metre. Dĺžka tunela je 2, 4 kilometra a má tvár písmena „S“. Vstup sa nachádza v Slavošovciach a vychádza nad obcou Kopráš. Prechod tunelom trvá približne 45 minút. Pri návšteve tohto miesta si nezabudnite do batoha pribaliť baterku, kedže v tuneli je absolútna tma.

V tuneli nenájdete koľajnice, ale vápencové 70 ročné stalaktity, aké sa nachádzajú v jaskyniach. V lete si pri východe z tunela môžete pozrieť krásnu prírodu miestami pripominajúcu prales.


Miestni obyvatelia sa snažia okolie tunela neustále turisticky zveľaďovať. Vybudovali tu smerové tabule, ohnisko a altánok. Hlavne tí najmenší si prídu na svoje. Nachádzajú sa tu totiž rôzne drevené atrakcie inšpirované postavami z Dobšinského rozprávok. Toto miesto je známe aj ako ” Dobšinského rozprávkareň “.  Od roku 2012 sa tu pravidelne uskutočňujú aj rôzne koncerty či divadelné predstavenia.

Dobšinského rodný dom

Uprostred obce Slavošovce sa nachádza dom, v ktorom sa 16.marca 1828 narodil Pavol Emanuel Dobšinský. Známy slovenský spisovateľ, etnograf, pedagóg a kazateľ. V Dobšinského rodnom dome si môžete pripomenúť dobu v ktorej žil a tvoril. V pamätnej izbe sa nachádzajú rôzne spomienkové predmety.

Tento dom spoznáte podľa pamätnej tabule, ktorá bola odhalená pri 100. výročí jeho narodenia. V roku 1970 bol v obci slávnostne odhalený pamätník a pomenovanie Základnej školy menom Pavla Emanuela Dobšinského.

Vodný hrad – Štítnik

Štrnásť kilometrov od Rožňavy sa nachádza obec Štítnik,  ktorá bola v minulosti významným baníckym mestečkom. Nachádzajú sa tu dve zaujímavé stavby. Prvou je evanjelický kostol zo 14. storočia, ktorý bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a druhou je Vodný hrad z 15. storočia.

Vodný hrad bol postavený na močariskách v roku 1432 rodom Bebekovcov a bol významnou protitureckou pevnosťou. Počas rokov sa tu vystriedalo mnoho majiteľov a nakoniec sa z významnej pevnosti stala len zrúcanina. V 19. storočí bola časť hradu zrekonštruovaná a  prebudovaná na kaštieľ. V roku 1940 vyhorela bašta a po vojne hrad slúžil ako sódovkáreň, neskôr ako učilište. V roku 2016 pripadol vodný hrad obci Štítnik.

V súčastnosti neustále prebiehajú práce na obnovu a zveľadenie hradu aj priľahlého areálu. Pravidelne sa tu konajú rôzne kultúrne podujatia ako napríklad Štítnické hradné hry. Momentálne na hrade prebieha “Leto na hrade”, ktoré pozýva mladých, aby strávili leto aktívne – vyskúšali si staré remeslá, archeológiu, staroslivosť o zvieratká, či pomocné práce okolo hradu. Odmenou za to bude jazda na koni, lukostreľba a posedenie pri ohni. Stále aktuálne informácie nájdete na stránke hradu TU.

Hotel Hrádok 

Popri spoznávaní krásnych miest nám dobre padla aj krátka pauza. Tú sme si urobili v hoteli Hrádok, ktorý a nachádza neďaleko vstupu do Ochtínskej aragonitovej jaskyne medzi Jelšavou a Gočaltovom. Dali sme si výborný obed po ktorom sme sa osviežili v hotelovom bazéne.

Pozrite si aj video z týchto nádherných miest :-)

Tento článok je prvý zo série 18 článkov o UNESCO pamiatkách, ktoré sa nachádzajú do sto minút autom od Košíc. Ak vás zaujímajú aj ďalšie podobné články, tak ma sledujte aj na facebooku .

Share This