Ešte júni oslávila naša dcérka Hannah svoje štvrté narodeniny. Už veľmi dlho sa jej páči rozprávka Frozen, a tak sme s manželom pripravili malú rodinnú oslavu v tomto štýle. Zohnať počas letných mesiacov zimnú výzdobu je trochu problém, našťastie mám doma dostatok najrôznejších dekorácií a svetielok. Stačilo len prehrabať šuflíky. :-)

Najväčšou výzvou bola pre mňa torta, keďže nie som žiadna cukrárka a pečenie nie je moja parketa. Napriek tomu sa snažím pre Hannah každý rok pripraviť niečo iné, aby bola prekvapená. Minulý rok to bola ovocno – čokoládová torta. /Celý článok nájdete TU: Narodeninová torta pre Hannah/. Neskromne musím priznať, že sa mi podarila chuťovo aj vizuálne, ale Hanny zaujala len čokoláda. Preto som chcela urobiť niečo špeciálne pre ňu. Tentokrát to bol marcipán a ozdôbky z neho v štýle Frozen.

Pripravila som pravý marcipán zo 120 g mletých mandlí (kúpite už hotové v obchode), 120 g práškového cukru a malého množstva vody. Vypracovala som cesto, do ktorého som pridala modré cukrárske farbivo. Cesto som rozdelila na dve časti. Do jednej som pridala farbiva viac a do druhej menej. Skôr než začnem z marcipánu vyrábať ozdôbky, na chvíľu ho vložím do chladničky (alebo do mrazničky), aby sa s ním ľahšie pracovalo. Potom som už len vykrajovala a tvorila dekorácie podľa vlastnej fantázie.

Piškótové cesto pripravujem vždy podľa overeného receptu: Najlepšie piškótové cesto bez váženia. Po vychladnutí som korpus opatrne vybrala z tortovej formy a prekrojila na dve polovice. Každú z nich som natrela domácim malinovým džemom. Vyšľahaním 500 g mascarpone, 1 šľahačkovej smotany, práškového cukru (od oka) a cukrárskeho farbiva som pripravila chutnú plnku. Tú som v hrubšej vrstve natrela na jeden z korpusov a pridala som aj kúsky ovocia. Plnku som zakryla druhou polovicou korpusu a na povrch aj okraje torty som natrela zvyšok plnky.

Úprimne, do poslednej chvíle som nevedela, ako bude torta vo finále vyzerať, ale kreatívne výzvy mám rada. Do stredu torty som umiestnila malú postavičku Elsy a sviečku “4”. Okolo som rozmiestnila marcipánové hviezdičky, guličky, čučoriedky a strieborné cukrárske ozdôbky. Torta sa mi stále nepozdávala a niečo mi na nej chýbalo. Napadlo mi prehrabať môj kreatívny šuflík. Našla som v ňom nálepky na okno – strieborné vločky. Vystrihla som ich z papiera a na ich zadnú stranu nalepila špajlu. Vločky výrazne dotvorili vzhľad torty. :)

K torte som napiekla muffiny, ktoré pečiem podľa ďalšieho overeného receptu TU. Do ich stredu pridávam marhuľový džem. Upečené a vychladnuté muffiny zdobím rovnakým krémom ako tortu. Pridaním cukrárskeho farbiva a ozdôb môžu vzniknúť krásne umelecké diela. Ja musím na technike zdobenia ešte popracovať. :)

Pre hostí sme si pripravili aj malé darčeky – ozdôbky z modelovacej hmoty. Samozrejme v štýle Frozen. Vyrábala ich Hannah a ja som jej pomáhala len minimálne. Postup ako na to si môžete pozrieť v článku TU.

Potešilo ma, že táto torta mala u Hannah veľký úspech a dodnes na ňu s radosťou spomína.

O týždeň neskôr nás prišla navštíviť druhá časť rodiny a robila som ešte jednu tortu podľa rovnakého receptu, len výzdoba bola iná. Použila som lístky mäty, kvety levandule, maliny a čierne ríbezle. Narodeninové torty mali veľmi pozitívny ohlas a to mi dodáva chuť a odvahu do dalších cukrárskych aktivít.

Kedže tento článok pridávam s oneskorením, tak už môžem opäť rozmýšať, akú oslavu pripravíme najbližšie. :-)

Želám Vám pekný deň.

Viki

Share This