viki-4

Posledné dni som do doslova posadnutá tvorbou týchto ozdôb (už som spotrebovala 4 balenia modelovacej hmoty :-D ) . Ich výroba je jednoduchá, rýchla a zábavná – dokonalý relax po práci. Do výroby môžete bez obáv zapojiť aj deti, kedže práca s modelovacou hmotou je jednoduchá a čistá. Výsledkom sú krásne a jedinečné ozdoby, z ktorých sa budete tešiť nie len tieto Vianoce.

_MG_4880

Potrebujeme:

  • Modelovaciu hmotu (ja som kúpila 500g balenie v Kik za 2,19 eur alebo majú 1000g za 3,19 eur )
  • Valček
  • Vykrajovačky
  • Pečiatky / čipky (čokoľvek čo vás napadne :) )
  • Klinec (respektíve niečo iné s čím urobíme dierku na zavesenie)
  • Akrylové farby (trblietavé lepidla alebo iné dekoračné vecičky)
  • Kreativitu :-)

_MG_4882

Modelovaciu hmotu si rozvaľkáme ako cesto, ale nie príliš natenko cca na 0,4 mm (pocitovo, tak aby neboli ozdoby príliš krehké ) . Následne máme dve možnosti ako pokračovať (ja som skúsila obidve)  – prvá opečiatkujeme celé cesto a potom vykrajujeme jednotlivé kúsky, alebo si vykrojíme jednotlivé ozdoby a až tak ich opečiatkujeme „na mieru“ danému tvaru a ozdobe. Pri tomto postupe však treba dať pozor na to aby ste pri tlačení vzoru nezdeformovali tvar ozdoby takže tlačíme rovnomerne a hlavne opatrne.

_MG_4885

Pri ďalšej várke ozdôb som skúšala aj otláčanie čipky. Tu som položila na modelovaciu hmotu, silnejšie som ju prešla valčekom a opatrne dala dole. S výsledkom som bola spokojná – krásny vintage vzor (foto nižšie).

_MG_4889

S modelovacou hmotou sa pracuje ako s cestom, takže ak vykrojíme ozdoby, tak zvyšok dáme dokopy a znova rozvaľkáme a vykrajujeme až kým všetok materiál nespotrebujeme. Po vykrojení sú kraje ozdoby kostrbaté a preto ich uhladíme.

_MG_4891

Modelovacia hmota sa vôbec nelepila a pracovalo sa s ňou dobre, preto ju odporúčam. Hotové ozdoby naukladáme na tácku a dáme na teplé miesto uschnúť (napr. k radiátoru) . Trvalo to cca. 24 hodín, takže máte časové okno na tvorenie iných kreatívnych vecičiek :-D .

_MG_4893

Na obrázku môžete vidieť koľko ozdôb mi vyšlo z prvej várky ozdôb (500g balenie modelovacej hmoty).

_MG_4895

Po uschnutí sa môžete vyšantiť s ozdobovaním. Ja som svoje nechala v neutrálnych tónoch.  Prvú várku ozdôb som ladila do modrých trblietok – chcela som docieliť efekt jemného mrázu . Ďalšiu várku som chcela ladiť do vintage štýlu a z ďalších som urobila ozdoby “kovového ” vzhľadu.

viki-3

viki-2

Čipkovaný vzor som zvýraznila tak, že som naniesla farbu a z vrchu som ju obtrela aby ostali zvýraznené len špáry a tak vynikol vzor.

viki-7

viki-6

Keďže som chcela mať čo najrôznejšie ozdoby a bola som vykrajovačkami limitovaná tak som sa začala hrať s modelovacou hmotou (čo som nerobila od základnej umeleckej školy ..aj to možno trochu vidieť na výsledku :-D ) a vytvorila som si moje obľúbené „anjelské krídla“ a anjelikov. Posúďte či sa podarilo.

viki-18

Kovový vzhľad ozdob (i keď na fotke to tak veľmi nevidno) som docielila tak, že som si ozdoby natrela na hnedo a po uschnutí som nanášala metalickú, medenú farbu zmiešanú s bielou. Len tak zľahka palcom.

viki-21

viki-23

Pozrite si tiež ako som vyrábala snehové vločky z lepiacej pištole. 

 

Share This