Dnešný článok bude hlavne o našej rozkvitnutej záhrade, kedže s príchodom teplých dní trávime najviac času práve v nej …

Minule som pracovala v záhradke – dávala som ju dokopy po zime. Bola som celá špinavá a spotená … ( veď to isto poznáte :-D) Prišiel ku mne manžel a vraví mi : “aká si šťastná, úplne žiariš “. Dovtedy som si vlastne ani neuvedomila ako strašne ma práca v záhradke napĺňa. Napriek tomu, že niekedy sa na ďalší deň neviem ani postaviť :-D …. O pár dní nato som v obchode zazrela tabuľku s nápisom: ” GARDENING feeds the SOUL ” v preklade : ” práca v záhradke napĺňa / živý dušu ” Hneď som si spomenula na slová manžela – akú mal pravdu. Takým paradoxom je, že ešte pár rokov dozadu som našim vravela ( keď som musela pomáhať na záhrade) : ” Ja nikdy sadiť nebudem!!! ” :-D dnes sa na tom vždy dobre zasmejeme. Asi to ide pomaly, ale isto s vekom. Ďakujem mojim rodičom, že ma k tomu viedli celé roky a že ma naučili všetko čo dodnes o záhradke a starostlivosti o domácnosť viem.

V záhrade máme veľa krásnych stromov, ale tento z nich je pre mňa najdrahším. Je totiž “svadobný” :) … Našich svadobných hostí sme poprosili, nech nám nenosia žiadne drahé kytice, ale radšej niečo do záhradky čo nám ešte dllllho po svadbe bude robiť radosť. Naši najbližší nám doniesli niekoľko krásnych stromov, kríkov a kvetov, ktoré nám takmer dva roky robia radosť a tento – Judášov strom je jeden z nich. Obzvlášť na jar je dominantou záhrady. Kvietky postupne opadajú a nahradia ich bordové listy. Neviem sa na neho vynadívať :) …

Starý rebrík bol pôvodne opretý vzadu za domom. Kedysi slúžil ako schody na povalu, ale časom prehnil. Manžel ho chcel vyhodiť vraj je “hrozný” no ja som mu našla miesto pod stromom. A dnes slúži ako škrabadlo a preliezka pre mačku :-D . Táto časť skalky ešte nie je hotová. Postupne tu pribudnú ďalšie kríky a kvietky. Brečtan by mal poprerastať plot, aby sme tu mali viac zelene.

Naša záhrada ešte ani z ďaleka nie je vo svojej finalnej, mojej vysnenej podobe. Prírode sa však rozkázať nedá a tak treba len trpezlivo čakať (aj niekoľko rokov), kým sa všetko krásne rozrastie.  Dnešný stav je výsledkom prác počas troch rokov. Keď sme sem prišli tak tu hotová spúšť. Žiadne terénne úpravy, len divočina. Po celej záhrade metrová burina a kopa stavebného odpadu z prerábky. V centrálnej “okrasnej” záhrade nebol jediný kvet či krík. Len tri stromy.

Naše slivky a višne tiež krásne rozkvitli. Z minuloročných muškátov zimu v pivnici prežil len jeden z nich a preto som nabehla do záhradníctva a nakúpila si nové :-) .

Pohľad z môjho kuchynského okna. Novinkou u nás sú parohy, ktoré manžel našiel pri kosení na našej záhrade. Už pred tým ” načapal ” srnky ako u nás oddychujú. Tak nám nechali krásnu odmenu za nocľah.

Ak sledujete môj blog aspoň chvíľku tak viete, že naším domácim miláčikom je cica Szivi. Už v tehotenstve mi líhala na bruško a spolu sme dlllhé hodiny prespali na gauči. Asi už vtedy mali s bábom nejaké ” puto “, kedže Hanny ju zbožňuje. Nech je akokoľvek zlá a plače, keď príde “cica” už jej nič nie je. Hneď skáče od radosti, smeje sa. Szivi sa zas pred ňou predvádza a líška sa. Už od mala jej s manželom ukazujeme aká je príroda úžasná. A Hanny si naše vychádzky a výlety v prírode užíva :) …

V interiéri sa momentálne okrem základnej údržby veľmi neangažujem, ale orgován vo váze chýbať nemohol. Tento rok ma veľmi potešila Wisteria, ktorá bude prvýkrát kvitnúť :) .

Tento nádherný ružový strom sme stretli na prechádzke, hneď by som ho brala do záhradky.

Na záver momentky zachytené na našej záhradke po daždi. Užívajte si krásne slnečné dni  :)

Možno by vás mohol zaujímať článok o našej minuloročnej jari : Premeny (nie len) domova 6.  Priebežne viac noviniek a fotografií nájdete na mojom instagrame  alebo na  FaceBooku .

Share This