untitled-6989

Toto je podľa mňa najlepší recept, ako pripraviť cuketu. Bezkonkurenčne. Sama som ho robila po prvýkrát, ale jedla som ho už asi tisíckrát. Recept pochádza od mojej staršej sestry, ktorá ho robí pravidelne a svoju sestričku vždy pozve. Kamarátke som poslala fotku a vydrankala odo mňa recept ešte pred urobením tohto článku, vraj nevydrží čakať :-D. Pozor recept je vysoko návykový! 

untitled-6953

Potrebujeme:

  • Dve menšie cukety (alebo jednu poriadnu)
  • 3 cibule
  • olej (pod cibuľku)
  • 2-3 konzervy lupaných, krájaných paradajok v rajcinovej šťave (alebo alternatíva – 1 kvalitný, hustý  paradajkový pretlak (tie v 7 decových fľaškách)
  • 2- 3 PL cukru
  • štipka čierneho korenia
  • štipka soli 
  • 3 kusy mozzarella
  • 300 – 400  g tvrdého syra

Recept je robený na zapekaciu misku, respektíve polovičný pekáč toho štandardného.

Pridávam pár rád, na ktoré som prišla počas výroby :-D :

  1. Nepoužívajte papier na pečenie (ja ho takmer vždy používam tak som nejak zo zvyku dala aj pod cuketu a nenapadlo ma,  že to nie je dobrý nápad.. rozmočil sa).
  2. syra radšej viac ako menej, treba nájsť tu správny pomer medzi ingredienciami, tak aby vám to chutil.

collage

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno a na oleji upražíme do zlatista. Pridáme pretlak, cukor (najprv dajte menej, ochutnajte a tak pridávajte ďalšie lyžičky ), čierne korenie a štipku soli.  Dobre premiešame,  uvedieme do varu a odstavíme.

untitled-6973

Cuketu si narežeme na plátky cca 0,5 cm (veľmi široké sú menej chutné). Ale nemusíte to merať s pravítkom :D. Na tenké kúsky si narežeme aj mozzarellu a nastrúhame tvrdý syr.

collageas

Konečne začíname vrstviť. Na spodok plechu poukladáme cuketu. Pridáme pretlakovú vrstvu (na spodok menej, ale dosť na to aby sme nejedli suchu cuketu). Na vrch pretlaku poukladáme mozzarellu a strúhaný syr. Vrstvíme až pokiaľ máme suroviny :-). Posledná vrstva končí pretlakom a extra porciou nastruhaného syra. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.  Pečieme cca 30 – 40 minút. Alebo kým nevyzerá chrumkavo, ako na obrázku.

untitled-6986

Necháme chvíľu odstáť, aby trochu vychladla. Horúca sa totiž zle krája a pri servírovaní sa rozpadne. Na chuti jej to síce neuberie, ale na vizuálnom dojme určite áno :-D.

untitled-6995

untitled-7004

Dobrú chuť ! Budem sa tešiť, ak mi niekto napíše ako sa vám podarila .

p.s. mäta na obrázku je čisto ilustračná (môj muž ma vysmial, že ako to smiešne vyzerá s mätou), nemala som žiadnu inú bylinku na dekoráciu. Tak mi odpustte :-).

Mohlo by vás zaujímať: Kuracie prsia v brokolicovom cestíčku.

Share This