untitled-130514

Pár dni dozadu, sme sa konečne vybrali s manželom na prechádzku. Z tejto som mala obzvlášť radosť, keďže mala cieľ. Tie mám najradšej . Aj bezcieľne prechádzky po lese sú fajn, ale také kde je na konci niečo výnimočné, tie mi robia obzvlášť radosť. Môže isť o krásny výhľad, zrúcaninu, ale poteší aj výborná opekaná slaninka. Aj to je motivácia :-D. Tento krát sme si slaninovú výbavu nedoniesli, „len“ sme sa kochali krásou zrúcanín. A nevzala som ani foto výbavu, takže foto v mobilnej kvalite. 

Výlet sa začína cestou do susedného Maďarska do mestečka Gönc cca. pol hodinka cesty z Košíc. Prejdeme cez celý Gönc smer Telkibánya. Navigácia je veľmi jednoduchá . Neďaleko za Gönc-om sledujeme prvú, asfaltovú odbočku doprava. Cesta je trošku rozbitá, ale dobre priechodná. Netreba sa báť. Ideme po nej až kým nás nezastaví zákaz vjazdu. Tu odporúčam odstaviť auto. Samozrejme tí odvážnejší a zároveň lenivejší môžu isť autom aj ďalej :-D

untitled-142252Foto: Spomínaný zákaz vjazdu, tu sa dá otočiť auto a odparkovať. 

A konečne začína prechádzka. K ďalšiemu záchytnému bodu “Potácsháza” je to cca pol hodinka . Cestou sa dívame po ľavej strane do lesa. Je tu obrovský strom, ktorý je výnimočný domom na strome (zrejme bývalý posed). Taký som videla zatiaľ len vo filmoch, takže som mala zážitok. Pokiaľ nie ste veverička, tak sa na neho nedostanete. Nie je udržiavaný. A rebrík začína až tam kde ho vidíte.

collagesdsds

Po preskúmaní domčeka na strome pokračujeme ďalej, až kým nedorazíme ku chatke “Potácsháza”. Odbočíme  pri nej doprava, prejdeme cez potok. Nasledujeme červenú značku a značku s ružou (znak „cesty sv. Alžbety“). Chodník je dosť vyšliapaný, takže aj keď neuvidíte náhodou značky tak, nie je sa kde stratiť. Ja sama nemám štipku orientácie, ale tu by som sa nestratila.

untitled-135745

untitled-135428Foto: Potok cez ktorý prejdeme. Netreba nám gumáky (aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá :-) ) kamene sú tak poukladané, že aj deti to v pohode prejdú.

Tento úsek cesty je mierne do kopca, ale nie je to nič hrozné. Cestou, ak máte šťastie tak pozbierate huby na večeru. Je ich tu dosť. Za cca 20 minút ste v cieli.

untitled-133524Foto mobil: Spomínané mravenisko, nedá sa prehliadnuť a prepočuť. 

Keď už začnete vidieť zrúcaniny, tak sa započúvajte do šumu. Manžel mi hovorí: „Počuješ to?“ a ja, že: „ Hej, šumia listy a? „ (ironicky veď v lese nič nezvyčajné však :-DD ) a on mi hovorí: “pozri sa tamto”. Ukázal na MEGA, ale naozaj MEGA mravenisko. Ostali mi otvorené ústa. V živote som také veľké mravenisko nevidela. Keď som sa pozerala pod nohy, tak som videla, že je tu naozaj hrozne veľa mravcov. Všade. Úplne všade. Behali krížom krážom – aj po nohách… brrrr. Chcela som odfotiť to mravenisko, ale nedokázala som sa priblížiť, lebo šum s blízkosťou stúpal. A strach ešte viac :-DD. Mala som v hlave hneď obrazy z katastrofického filmu, ako ma pohltí mravenisko. Tak som poprosila muža, nech vám to cvakne :-D. Prežil to. A konečne sme v cieli nášho výletu.

untitled-130716

untitled-132003

untitled-131702

untitled-131452

untitled-130247

untitled-131118

untitled-130835

untitled-130514

untitled-130218

untitled-130339Foto: Svätá Alžbeta – obrázok z informačnej tabule 

collagefgg

Pri zrúcanine je aj informačná tabuľa. Na mapke je znázornená “Cesta svätej Alžbety”. Jednotlivé úseky majú dĺžku 12-15 km a pútnici ju prejdu za 5 dní. Viac informácii som vám odfotila z tabule:

untitled-130317

Pri zrúcanine je aj ohnisko a sedenie. Takže výlet môžete ukončiť aj spomínanou opekačkou. Smutné je, že na takéto krásne miesta chodia aj ľudia, ktorých by som slovom turisti nenazvala. Skôr sú to hulváti, ktorí z nejakých nepochopiteľných príčin prídu do lesa opekať a nechať tam po sebe kvalitný bordel. Aj my sme našli pri ohnisku bordel :-( . Je tu aj kôš a napriek tomu. Smutné.

collageffFoto: Geocacher si príde tiež na svoje, je tu keška. A rastú tu tieto zvláštne kvety. 

Dúfam, že som vám dala podnet na rodinný výlet. Možno už ďalšiu nedeľu, čo poviete? :-)

Pozrite si tiež náš výlet na Boldogkő Vára – Hrad “Šťastný kameň”Tieto výlety môžete absolvovať aj v jeden deň :-).

 

Share This