untitled-125621

Necelú hodinku cesty autom od Košíc sa nachádza Maďarská dedinka Boldogkőváralja nad ktorou sa pýši krásny hrad Boldogkő Vár. Hrad je výnimočný tým, že je postavený na sopečnom pohorí a vlastne celú dobu sa prechádzate po jednom obrovskom kameni na ktorom sú postavené hradby a obdivujete úžasné výhľady na okolitú krajinu.


untitled-123906

Je to výborný tip na nenáročný a pekný výlet. Parkovisko je tesne pod hradom, takže výlet nie je vôbec turisticky náročný a je vhodný aj pre malé deti.

untitled-125444

Pod hradom , respektíve v jeho podzemných častiach sa nachádza kováčska dielňa aj mučiareň.

untitled-140620

untitled-140926

untitled-140533

Hrad taktiež ponúka aj najväčšiu stredoeurópsku výstavu cínových vojačikov, ktorá sa nachádza v „oválnej pracovni“.

untitled-135222

untitled-135502

Na hrade sa nachádzajú viaceré zaujimavé architektonické prvky – napríklad táto sklenená podlaha.

Pre víkendových návštevníkov je počas sezóny pripravený aj program. Napríklad súboj potulných rytierov.  Rytieri na začiatku svojho vystúpenia predstavia rytiersku výstroj – brnenie, zbrane a následne ich predvedú v akcii počas boja. Keďže neviem po maďarsky nerozumela som absolútne nič z toho čo vraveli avšak z reakcií maďarsky hovoriaceho publika som usúdila, že celý „výklad“ podali vtipným spôsobom. Aktuálny program a viac informácií nájdete na stránkach hradu TU.

untitled-133134

 

untitled-132437

 

Na tento krásny hrad sme sa po rokoch vrátili opäť a ja článok aktualizujem o nové fotky /september 2022/. Vidieť, že na obnove hradu neustále pracujú, kedže pribudla kuchyňa, izby, jedáleň a mnoho dalších zaujimavých exponátov.

 

Po prehliadke hradu je čerešničkou na torte návšteva stredovekej reštaurácie Castrum Boldua, ktorá je veľmi známa a vychýrená kvôli dobovej atmosfére. Preto je lepšie si miesto v nej zarezervovať dopredu telefonicky alebo online. Jedálny lístok a viac informácií nájdete na ich stránke TU.

Úprimne v reštaurácií som sa cítila ako doma – tehlová podlaha, kamenné steny, klenba a sviečky. :-) Jedlo vám servírujú tak ako kedysi – na veľkých drevených páckach. Na stôl vám donesu aj misu s vodou a citrónom, aby ste si mohli umyť ruky. Pre dokonalú atmosféru si môžete obliecť aj pripravené dobové oblečenie. Jedlo bolo naozaj fantastické.

Pri odchode z reštaurácie sa nám naskytol takýto očarujúci západ slnka.

Dúfam, že vás článok inšpiruje a urobite si výlet do tohto krásneho kraja.

Viki

/všetky fotografie v článku vyhotovené mobilom/

Share This