Skalničiek v záhrade nie je nikdy dosť a ja ich rada vysádzam aj do nezvyčajných črepníkov. Jedným z nich je aj tento závesný, vyrobený z cementu a sadry. Mám ho už niekoľko rokov a skalným ružiam sa v ňom darí. V dnešnom článku nájdete jednoduchý návod , ako si ho vyrobiť.

POTREBUJEME:

  • cement
  • sadru
  • vodu
  • misku na rozpracovanie sadry
  • misku na rozpracovanie cementu
  • lyžicu či niečo iné na miešanie
  • silikónové formy podľa vlastného výberu
  • kúsok zajačieho pletiva
  • nožnice na kov
  • vrch krabice od topánok (poslúži ako forma)
  • plastovú alebo papierovú slamku

POSTUP:

Najprv si vyrobíme malé dekoračné odliatky zo sadry, nakoľko potrebujeme, aby vytvrdli. Do pripravenej misky nasypeme sadru, pridáme vodu a zmiešame do tekutej konzistencie. Sadra veľmi rýchlo schne obzvlášť v letných horúčavách, preto musíme s ňou pracovať veľmi rýchlo. Z vlastnej skúsenosti ju odporúčam rozrábať po menších dávkach.

Hotovú sadrovú zmes nalejeme za pomoci lyžice do silikónových foriem. Naplnenými formami jemne poklepeme, aby sadra zapadla do všetkých záhybov vo forme.

Naplnené formičky necháme schnúť približne 30-40 minút. Čas schnutia záleží aj od veľkosti foriem. Vytvrdnuté odliatky vyberieme zo silikónu a prebytočnú sadru z nich veľmi opatrne odstránime.

Pripravíme si vrch od kartónovej krabice, ktorý nám poslúži ako forma podkladovej časti dekorácie. Zo zajačieho pletiva odstrihneme väčší kus, ktorý vytvarujeme do kapsy.

Budeme do nej vysádzať skalničky, preto by malo pletivo od podkladu dostatočne vyčnievať. Pri jeho umiestňovaní dávame pozor, aby malo aspoň malú rezervu od krajov a aj od spodnej časti krabice. Pripravenú kapsu zatiaľ z krabice vyberieme.

V nádobe zmiešame cement s vodou do hustejšej konzistencie a zmes vylejeme do formy z kartónovej krabice. Do jej spodnej časti umiestnime pripravenú kapsu z pletiva.

Jemne ju zatlačíme, aby spodná a aj bočné časti dobre zapadli do cementu. Časť kapsy, ktorá bude slúžiť na vysádzanie, musí ostať nad cementom.

Na hornú časť dekorácie poukladáme sadrové odliatky, podľa vlastného vkusu. V našom prípade je to nápis “garden” teda “záhrada” a ruže s listami.

Nakoniec zo slamky odstrihneme dva asi trojcentimetrové kúsky, ktoré zapichneme v hornej časti. V tomto mieste vzniknú otvory, cez ktoré hotovú dekoráciu zavesíme na stenu.

Okolo stien krabice položíme kusy dreva alebo tehál. Robíme to preto, aby nám cement neroztlačil papierovú formu. Mohlo by to zdeformovať výsledný tvar dekorácie. Výrobok necháme odležať približne 24 hodín. Nakoniec z vytvrdnutého cementu vytiahneme slamky a dekoráciu vyberieme z kartónovej krabice. A teraz sa možeme pustiť do vysádzania.

Skalničky sú nenáročne rastlinky, takže im stačí obyčajná hlina zo záhrady. Ak máte k dispozícii mach, môžete ním vystlať kapsu. Mach zabráni vypadávaniu zeminy a bude to vyzerať veľmi pekne. My sme mach žiaľ nemali, preto sme zároveň s vysádzaním skalných ruží cez pletivo natlačili kúsky kôry zo stromu. Tie zabránia vypadávaniu zeminy.

Vysadenú dekoráciu nezabudnite v prvých týždňoch pravidelne polievať za pomoci rozprašovača. Skalničky sa čoskoro prijmú a už nebudú potrebovať intenzívnu zálievku. :) Moja dekorácia je pod strieškou, kde neprší, preto ich raz za čas zalejem.

Ďakujem mojej šikovnej sestre Gabike, že sa s nami o výrobu kvetináča podelila aj pred kamerou :-) .

Dúfam, že sa vám dnešný foto postup páčil a pre milovníkov skalničiek dávam do pozornosti ďalší: DIY – návod na výrobu obrazu zo skalničiek.

Majte krásny deň.

Viki

Share This