V dnešnom článku vám ukážem doterajšiu premenu našej záhrady. Nech sa páči vstúpte.

Do nového domova sme sa nasťahovali pred necelým rokom a za tú dobu sme sa snažili v rámci možností spraviť maximum. Kto má dom, tak vie, že práca na ňom nikdy neskončí :-D. Mne osobne to nevadí, keďže mám prácu okolo domu veľmi rada.

V našom domove pred tým nikto nebýval. Slúžil ako víkendový dom, do ktorého majitelia takmer nikdy nechodili a o dom a záhradu sa nestarali. Nemali na to vôbec čas. Pred dom posadili dve tuje a jeden ihličnan. to bol základ mojej novej skalky. Skôr ako som začala sadiť, tak som musela vyzbierať niekoľko vriec lístia a iného bio odpadu, ktoré sa tu za tie roky nahromadili. Tvorba skalky je u mňa vždy veľmi intuitívna. Aj tu som na nej pracovala priebežne od jari a dokončila som ju až teraz.

Po vysadení kvetov som na zeminu natiahla netkanú textiliu, na ktorú sme naukladali kamene. Pôvodne som chcela použiť mulčovaciu kôru, avšak pri prvej búrke som zistila, že by ju okamžite vymylo.

Nakoniec sme preto použili kamene, ktoré sa mi veľmi páčia. Ku kamennému domu sa jednoducho hodia a zároveň o to viac vynikajú okrasné drevá a kôra z lesa. Do skalky som pridala aj okrasné hubky a betónové kvetináče. Do jedného z nich ešte musím niečo nasadiť. Postup na tieto milé záhradné dekorácie nájdete v samostatných článkoch: DIY – dekorácia do záhrady – hubky z cementu a
Štýlové kvetináče z betónu (nie len) do záhrady. Už sa teším až rastlinky podrastú a skalka viac ozelenie.

Foto: za krásne záhradné dekorácie ďakujem mojej šikovnej sestre Gabike :-)

Nech sa páči vstúpte k nám do záhrady. Nasledujúca fotka je stav záhrady v ktorom sme ju prebrali.

A takto vyzerá záhrada momentálne :) …

Foto: Koruna Moruše

Centrálna časť záhrady pri dome je navrhnutá tak aby vyžadovala čo najmenej údržby. Nemáme tu trávnik, ale dlažbu a betón schovaný pod kamienkami. Zo začiatku som s tým veľmi stotožnená nebola, ale rýchlo som si na to zvykla. Trávnik by sme museli pravidelne kosiť a takto máme hlavnú časť záhrady upravenú stále. Zelene máme aj tak dosť prostredníctvom zelenej steny na dome, obrovskej Moruši a aj vďaka kúsku skalky popri susednom dome. Ak máte malé dieťa tak sa na kamienkoch ešte aj pekne vyhraje.

Na skalke pri dome ešte stále pracujeme. Zatiaľ máme hotovú len jej malú časť. Na fotke to ešte nie je vidieť, ale pozdĺž celej skalky sú nasadene Levandule. Za nimi sú kríky Ruží a Hortenzia. Na miesto fúrika príde väčší strom, ktorým chceme schovať stenu susedného domu a vytvoriť tak viac zelene. Vodovodnú šachtu som schovala dreveným kvetináčom.

Foto: Pred a po. Po dohode so susedmi sme naukladali drevo na zimu k ich domu /s rezervou/. Drevo sa suší a zároveň vytvára príjemné prírodné zátišie. Žiaľ posadené kvety ešte potrebujú čas aby skalka vyzerala pekne :) …

Tuje a skalné ruže mám veľmi rada, keďže nevyžadujú takmer žiadnu starostlivosť a sú vždy krásne.

Najväčšou zmenou doteraz prešla zadná časť záhrady. Pôvodne bola celá hrboľatá, plná kúskov betónu a odpadu z prerábky domu a bolo tu množstvo starých stromov, ktoré museli ísť preč. Po vyprataní všetkého dreva a špiny prišiel bager, ktorý vytiahol korene zrezaných stromov a dvor zrovnal a rozdelil na tri kaskády.

Foto: Naša malá Hannah pri všetkom samozrejme “pomáhala” :-) …

Začali sme na jar s túžbou mať v lete zelený trávnik a to sa nám aj podarilo. Na jeseň chceme začať s vysádzaním stromov, kríkov a kvetov. Máme množstvo nápadov, ktoré tu chceme časom zrealizovať. Verím, že o takých 10 rokov bude naša záhrada úžasným a inšpiratívnym miestom na relax.

Popri zveľaďovaní záhrady sme stihli upraviť aj altánok, kde máme vonkajšiu detskú izbu. Na druhé narodeniny sme Hanny vyrobili kuchynku zo starej skrinky (na článku k tejto renovácií ešte pracujem :-) ). K nej som zrenovovala stôl, stoličky a skrinky na hračky. Keďže nám chýbalo miesto na leňošenie,  tak som z dvoch paliet a dvoch matracov spravila “gauč”. Je to príjemné miesto kde sa zabaví celá rodina a aj detské návštevy. A takmer nikdy tam nie je taký poriadok ako na fotke :-D …

Kedže u nás ešte toho veľa nekvitne, vždy sa poteším ak dostanem krásne kvietky, ktorá ma nabijú energiou.

Jún mám obzvlášť rada. Vtedy kvitnú všetky moje obľúbené kvety vrátane Levandule. Tohtoročný zber bol opäť bohatý.

Čistý Levanduľový veniec som vyrobila pre mamku a ešte ďalší do súťaže, ktorá prebiehala na mojom facebooku.

Na naše dvere som vyrobila venček z čerstvej levandule, sušenej gypsomilky a viazaný bol na prútenom základe so zeleným drôtom. Na koniec som ho pripevnila na starý slamený klobúk a ozdobila som ho ešte mašľou.

Ďalší veniec som vyrobila v kombinácií so sušenou Hortenziou. Mám ho v kuchyni, kde mám momentálne “sušiareň” levanduľových kytičiek.

Dúfam, že vás môj dnešný článok inšpiroval. Pre viac priebežnej inšpirácie ma môžete sledovať na mojom  FaceBooku a na Instagrame. Tam som o čosi aktívnejšia :) …

Želám vám pekný deň!

Share This