Hubky z cementu sú milou záhradnou dekoráciou, ktorú si môžete rýchlo a ľahko vyrobiť aj vy a nepotrebujete k tomu nič špeciálne ani drahé. Podrobný foto postup ako na to nájdete v článku …

POTREBUJEME:

  • riečny piesok
  • cement 
  • vodu
  • hnedú práškovú farbu do cementu ktorou nafarbite cementovú hmotu (u nás boli vypredané, tak sme použili miešanie farieb – zelenú a červenú na vytvorenie hnedej) , alebo Farbu na cement, ktorou natriete až hotový, vyschnutý výrobok )
  • dámske silonky 
  • nádobu na rozpracovanie materiálu
  • kelňu (alebo niečo na miešanie a naberianie)
  • gumené rukavice
  • obyčajný črepník (ktoré nám poslúžia ako “stojan: na plnenie)
  • stojan, niečo na čo zavesíme nôžky hub vytvrdnúť
  • fľaše od kompótu (podľa počtu húb – na jeden klobúčik jedná fľaška)
  • igelit (na zem aby sme všetko nezašpinili)

V nádobe si zmiešame riečny piesok (jemný piesok bez väčších kamienkov), cement a vodu. S cementom nešetríme, aby boli hubky pevné a nedrobili sa. Výsledná hmota by mala byť hustejšej konzistencie, tak ako na poslednej fotke.

Na plastový kvetináč si natiahneme silonku s uzatvoreným koncom na spodku a naplníme ju cementovou zmesou. Množstvo cementu je individuálne podľa toho akú veľkú, vysokú či tučnú chcete mať nôžku hubky. Keď sme silonku naplnili, tak ju vytiahneme z kvetináča a cementovú hmotu posunieme na spodok silonky. Silonku uviažeme na pripravenú konštrukciu tak, aby nôžka stála na zemi (aby po vytvrdnuti pekne stála) , ale aby bola zároveň silonka napnutá. Nôžku rukami vytvarujeme do požadovaného tvaru. Počas procesu tvrdnutia sa ešte k nej priebežne párkrát vraciame a tvarujeme. Ak sme s tvarom spokojný, tak cement necháme vytvrdnúť 24 hodín.

Pokračujeme klobúčikmi na hubky. Cement na tvorbu klobučíkov zafarbíme, aby hubka vyzerala realistickejšie. My sme sa rozhodli použiť práškové farby na betón. Kedže u nás v obchode nemali hnedú farbu, tak sme použili zelenú a červenú farbu. Ich zmiešaním vznikla hnedá farba. Pomer farieb bol “od oka” aby sa nám odtieň zdal hnedý. Je to ťažšie odhadnúť, kedže zaschnutý cement je svetlejší. Ak sa bojíte tejto verzie, tak nemusíte cement farbiť, ale môžete nafarbiť až hotový výrobok a to farbami na maľovanie betónu. V obchode vám iste poradia s ich výberom.

Pri tvorbe “klobučíka” postupujeme rovnako ako pri nôžke. Na kvetináč si opäť natiahneme silonku, ktorú naplníme cementovou hmotou. Množstvo použitej hmoty opäť závisí od toho aký veľký klobúčik chceme. Silonku s cementom vyberieme z kvetináča a hmotu zatlačíme na spodok silonky.

Tesne nad vrchom urobíme uzol a “klobúčik” položíme na kompotovú fľašu – jej veľkosť vyberáme podľa toho aký veľký klobúčik chceme vyrobiť. Čím väčšiu fľašu použijeme, tým bude klobúčik väčší. Cement necháme vytvrdnúť 24 hodín. Na poslednom obrázku môžete vidieť ako bude vyzerať hotový klobúčik zospodu.

Po 24 hodinách dáme dole silonky. Klobúčik a nôžku spojíme malým množstvom nanovo rozrobenej cementovej hmoty (piesok, cement, voda). Necháme opäť vytvrdnúť.

Hotový hríbik je milou dekoráciou do záhradky. Obzvlášť hubári sa môžu tešiť z kúska svojho “lesa” a húb po celý rok :) …

Ďakujem mojej kreatívnej sestre Gabike, ktorá pre vás tieto hubky vyrobila pred mojim objektívom :) . Pozrite si tiež foto postup ako sme spolu vyrábali Štýlové kvetináče z betónu (nie len) do záhrady

Priebežne viac noviniek a fotografií nájdete na mojom instagrame  alebo na  FaceBooku .

Share This