Jedným z mojich snov bolo navštíviť levanduľové pole pri západe slnka a urobiť si nádherné fotky. Tento sen sa mi splnil keď ma pred rokom manžel zobral do Tihany, mestečka ktoré sa nachádza priamo v srdci Maďarského Balatónu.

Foto: Moja obľúbená fotka – Ja (modrý mravček” v strede levanduľového poľa. Sen splnený. 

Na náš výlet sme vyrazili z Košíc a do cieľa sme dorazili po necelých piatich hodinách cesty. V tomto čase sú samozrejme zarátané aj pauzičky na oddych a obed. Ak nemáte možnosť ísť autom, tak na internete si viete nájsť rôzne spoločnosti, ktoré ponúkajú jednodňové výlety do Tihany v cenách okolo 30 eur. Ja osobne by som túto možnosť radšej nevyužila, kedže na spoznanie krás Tihany a okolia mi nestačil ani predlžený víkend.

V okolí Tihany sa nachádza mnoho levanduľových polí, ale my sme navštívili to, ktoré patrí Tihanyi Levendula Manufaktúra. Toto pole je zaujímavé tým, že levandule nie sú sadené iba v pásoch, ale aj do tvaru. Pri pohľade z hora vytvárajú “bludisko”, v ktorého strede je obrovská vŕba.

Odporúčam navštíviť levanduľové pole pred západom slnka v “zlatej hodinke”, aby ste si urobili čo najkrajšie fotky. Avšak musíte to stihnúť počas otváracej doby kedže pole sa zatvára a je monitorované kamerou.

Ďalším príjemným prekvapením na poli bol odparkovaný starý štýlový veterán.

Toto levanduľové pole je voľne prístupne počas otváracej doby /nie je tu žiadne vstupné/. Každý kto chce si môže urobiť fotiek do sýtosti. Jedinou podmienkou je netrhať a neničiť levanduľu.

Ako poďakovanie za levanduľový zážitok si môžete niečo kúpiť. Priamo pri poli sú predajné stánky plné levanduľových výrobkov.

V ponuke nájdete levanduľu – sušenú alebo v črepníku, ale aj rôzne výrobky z nej. Napríklad levanduľové mydlá, mydlové dekorácie, sirupy a mnohé ďalšie produkty.

My sme si domov  odniesli závesné mydlové dekorácie, malé vrecúška so sušenou levanduľou a sirup. Mydlovú dekoráciu mám v kuchyni a vždy keď idem okolo tak  cítim krásnu vôňu :) …

Foto: Levanduľové lízatká, mydlá a mydlové dekorácie. Túto s vtáčikom máme doma. 

Taktiež vám odporúčam navštíviť aspoň jeden z obchodíkov Tihanyi Levandula Manufaktúra, ktoré sa nachádzajú v centre mesta. Ak zbožňujete provensalský štýl a levanduľu rovnako ako ja tak budete v raji :).

Okrem levanduľových výrobkov tu nájdete množstvo nádherných bytových doplnkov vo vintage štýle. Myslím, že následujúce fotky ani nepotrebujú komentár :-) …

Foto: pred obchodom sa môžete odfotiť s levanduľovou figurínou a po tieto lampáše sa raz musím vrátiť! :) 

Pozrite si aj samostatný článok o Tihany – kúsok Provensálska v Maďarsku

Share This