Dedinka Tihany je preslávená najmä vďaka levanduli a levanduľovým výrobkom. Avšak táto očarujúce miesto ponúka ešte omnoho viac. Je postavená v tradičnej architektúre – kamenné domčeky, slamené strechy a to všetko ozdobené krásnou keramikou či kvetmi. Každý chalupár a záhradkár si na tomto mieste nájde mnoho inšpirácie pre svoj vlastný domov. V tomto článku vám ukážem to najkrajšie z výletu Tihany. 

Na náš výlet sme vyrazili z Košíc a do cieľa sme dorazili po necelých piatich hodinách cesty. V tomto čase sú samozrejme zarátané aj pauzičky na oddych a obed. Ak nemáte možnosť isť autom, tak na internete si viete nájsť rôzne spoločnosti, ktoré ponúkajú jednodňové výlety do Tihany v cenách do 30 eur.

Tihany sa nachádza na poloostrove priamo v srdci Maďarského jazera Balaton, ktoré je najväčším jazerom v Strednej Európe s rozlohou vyše 590 km2. Dĺžka Balatonu dosahuje až 77 kilometrov.  Pozdĺž Balatonu sú súkromne pláže, no napriek tomu sa tu nachádza množstvo bezplatných miest s dobrým vstupom do vody. Ja som bola vo vode len po kolená, kedže sa mi zdala studená, no manžel sa s radosťou vykúpal. Zvažovali sme aj výlet loďou na druhú stranu Balatonu a späť, avšak z časového hľadiska nám to nevychádzalo. 

Dominantou na kopci nad dedinkou je Benediktínsky kláštor s kostolom, ktorého súčasťou  je aj predajňa s výrobkami opátstva. Ku kostolu vedie veľmi pekne spravená promenáda, z ktorej si môžete vychutnať nádherné panoramatické výhľady na Balaton. Vedľa kláštorného komplexu je udržiavaný park.

Foto: Počas našej návštevy bolo v parku pri kostole množstvo rôznych stánkov.

Na Tihany ma veľmi zaujala miestna architektúra. Prelína sa tu tradičný ľudový štýl architektúry (napríklad domček na nasledujúcich fotkách) s provensalským štýlom. Každý domček, každá budova v centre bola niečím zaujímavá, originálna.

Foto: tento domček ma zaujal pecou, nezvyčajne riešeným stropom a stenami s klenbami. 

Foto: Cestou stretnete množstvo nádherných vyrezávaných drevených sošiek.

Doslova na každom kroku vás čakajú obchody, kaviarne a reštaurácie. Miestni obyvatelia sú na turistov veľmi dobre pripravení. V obchodoch nájdete čokoľvek od výmyslu sveta. Podla mojich fotiek si môžete myslieť, že v Tihany nie sú škaredé obchody. Žiaľ niektorí podnikavci ponúkajú aj tovar, ktorý pripomína skôr blší trh alebo čínsky obchod. Samozrejme týmto obchodom som s vyhla a už vôbec som ich nefotila. Ak rovnako ako ja neviete takmer nič po Maďarsky tak to vôbec nevadí, kedže takmer všade sa dohovoríte po anglicky.

Väčšina obchodov však mala “dušu” a vy ste nevedeli kam sa máte skôr pozerať. Krásne vystavené ručne robené výrobky, starožitné nábytky a všade prítomna levanduľa v rôznych podobách. Ja som sa nevedela rozhodnúť ani len pre magnetku :-D . Ešteže som mala so sebou manžela, ktorý mi pomohol darčeky vybrať. Najväčšiu radosť mám zo závesnej mydlovej dekorácie. Ja mám tu svoju v kuchyni a vždy keď idem okolo tak cítim neskutočnú vôňu levandule. Nabudúce ich určite kúpim viac :) .

Foto: Jedným z najzaujímavejších domov je istotne “Paprika Ház”.

Počas prehliadky mestečka sme stretli aj tohto pianistu na kolesách, ktorý dotváral príjemnú atmosféru. Už menšiu radosť mali z neho motoristi kedže vytváral dopravnú zápchu už aj tak v dosť preplnenom meste :-D …

Ak sa vám nechce chodiť tak si môžete Tihany a jeho okolie pozrieť z cestného vláčika, ktorý pravidelne premáva. Viac informácií nájdete na ich stránke TU.

Na kopci sa nachádza krížová cesta ” Via Dolorosa ” s troma krížmi na vrchole. Odtiaľ je krásny výhľad na veže kostolíka.

Počas potuliek uličkami Tihany narazíte na viacero muzeí. Napríklad Baba múzeum , kde si môžete pozrieť historické bábiky, alebo Levandula HázTen sa nachádza v krásnom prírodnom prostredí neďaleko jazera. Dozviete sa tu veľa zaujímavého o tomto kraji, ale aj o levanduli.

V obchodoch si môžete nakúpiť levanduľové výrobky od výmyslu sveta – levanduľový sirup, víno, pivo, čaj či džem.

Najkrajší obchodík v meste je podľa mňa Tihanyi Levendula manufaktúra. Ak milujete rovnako ako ja vintage štýl, tak si určite prídete na svoje. Jednou z atrakcií ktoré tu majú je figurína oblečená do levanduľových šiat.

V levanduľovej dedinke sme nemohli vynechať ochutnávku levanduľovej zmrzliny. Ak sa pozriete lepšie na fotku tak uvidíte množstvo príchutí z ktorých si môžete vyberať. Prvýkrát v živote som si dala niečo s príchuťou levandule a zmrzlina bola fantastická.

Náš plán bol prísť sem cez týždeň a mimo Levanduľový festival aby sme si toto miesto v pokoji vychutnali bez návalov turistov. Žiaľ naše plány sa pomenili a náš výlet vyšiel presne na tento čas. Väčšina fotiek vznikla v deň príjazdu – piatok, kedy som si naozaj v pokoji mohla vychutnať atmosféru mesta. V nasledujúci deň sme si len rýchlo pozreli čo sme predchádzajúci deň nestihli. Doslova sme utiekli pred návalom turistov. Celé mestečko bolo preplnené autobusmi, autami s turistami. Ak ste chceli isť autom k levanduľovým poliam za Tihany tak ste museli čakať v naozaj nekonečnej dopravnej zápche.

Najväčším lákadlom v Tihany sú levanduľové polia, kvôli nim som samozrejme sem chcela isť aj ja. Jeden z mojich snov bolo stáť na levanduľovom poli, sledovať západ slnka a urobiť pár krásnych fotiek. Na niektorých poliach si môžete levanduľu za poplatok nazbierať sami.

My sme o samozber nemali záujem, kedže doma máme levandule neúrekom a preto som rada, že sme počas našich potuliek stretli pole Tihanyi Levendula manufaktúra. Tu je zber levandule zakázaný, ale na poli sa môžete v čase otváracích hodín fotiť koľko len chcete. Ako vďaku za to si môžete nakúpiť voňavé levanduľové výrobky. Ale o návšteve levanduľového poľa chystám samostatný článok, ktorý je už v príprave. Sledujte ma aj na ďalej :-) .

Mestečko Tihany ako aj okolie Balatonu nás natoľko očarilo, že sa sem určite niekedy vrátime. Za predlžený víkend sa naozaj nedá stihnúť pozrieť všetko čo tento nádherný kút Maďarska ponúka.

 Tu nájdete tipy na ďalšie zaujímavé miesta v Maďarsku.

Share This