Dnes vás pozývam k nám domov na zber mojej obľúbenej levandule …

Pred troma rokmi sme našli náš domček, pri ktorom neexistovala okrasná záhradka. Všade bola len metrová burina a stavebný odpad. Po vyklčovaní divokých kríkov, po kosení buriny a odprataní špiny začalo budovanie záhradky. Práve moja obľúbená Levanduľa bola úplne prvou rastlinkou, ktorú som tu zasadila. Boli to malé sadeničky v podstate len drobné stonky, ktoré s láskou vypestovala moja mamka. Každý deň som ich polievala a dúfala, že vyrastú. A konečne sú také o akých som snívala. Moja malá levanduľová “plantáž” tvorená (zatiaľ) zo šestnástich levanduľových kríkov :-) .

Tento rok som si naozaj zber levandule užila a mala som veľké plány na čo všetko ju zúžitkujem. Samozrejme mama mieni a Hannah mení, takže nestihla som takmer nič z toho čo som plánovala. Pozitívne na tom je, že o rok hádam niečo nové odskúšam a budem mať o čom písať :-D …

Po dlhej dobe som konečne ozdobila aj naše dvere venčekom. Na jeho výrobu som použila základ vyrobený z prútia, levanduľu, klásky, drôt a stužky. Z levandule som použila kvety, ale aj stonky s listami. Tie som na striedačku, spolu s klasmi prikladala na veniec a obmotávala drôtom po celom obvode. Na koniec  mi ešte niečo na venčeku chýbalo a preto som zo stužiek uviazala mašle, ktoré som lepiacou pištoľou spolu so srdiečkom nalepila na veniec.

Z ďalšej levandule som vyrobila niekoľko kytičiek. Na fotke sú prvé tri z nich a v šope nám rozvoniava zvyšok – plný stojan levanduľových kytíc.

Kedže tato strážil Hanny, tak ja som si mohla urobiť radosť. Z nášho každodenného detského ihriska som spravila opäť peknú obývačku (teda aspoň na chvíľku kým neprišiel náš malý lezúň). Neporiadok a nedostatok času na všetko čo potrebujem stihnúť je to s čim bojujem už rok a ešte som si na to nezvykla.

Všetky voľné vázy zaplnila levanduľa, ktorá nám rozvoniava po celom dome.

Levanduľu nemáme len vo váze, ale aj ako vzor na obruse a na miskách :) .

A už prichádza moja malá pomocníčka “robiť poriadky” … :-)

 Želám vám krásny víkend!

S pozdravom 

Pozrite si tiež článok z archívu: “Náš levanduľový raj”.

Share This