Na Slovensku máme kopec krásnych miest a vždy sa veľmi teším keď sa na nejaké nové dostanem. Dnes vás pozývam na výlet, ktorý zaujme turistov, ale aj tých čo obľubujú zaujímavé, no ľahko dostupné miesta.

Na základe  Viedenskej arbitráže v roku 1938 bola veľká časť južného Slovenska pripojená k Maďarsku. Slovensko tak prišlo o časť železničných tratí. Tým sa narušila celistvosť železničnej siete. Riešením tejto situácie mali byť takzvané Gemerské spojky. Išlo o projekt nových železničných tratí, ktoré mali nahradiť stratené železničné trate a tak obnoviť celistvosť siete. Ešte pred ich dokončením bolo Slovensku prinavrátené stratené územie, čím sa výstavba Gemerských spojok stala zbytočnou. Viac informácií nájdete TU.

Koprášsky viadukt je dlhý 120 a vysoký 36 metrov. Most je prístupný z obce Magnezitovce. Autom sa dostanete po poľnej ceste až rovno k viaduktu. Takže výlet je vhodný aj pre deti. Na krátkom a nenáročnom úseku uvidia veľa zaujímavého. Z viaduktu je pekný výhľad na široké okolie.

Pohľad na viadukt je očarujúci z každého uhla.

Neďaleko viaduktu sa nachádza aj železničný tunel. Rovnako ako viadukt ani tunel nebol nikdy dokončený a vlak v ňom nikdy nešiel. Turisti ich využívajú na prechádzky alebo cykloturistiku.

Foto: V tuneli nás na konci marca čakali tieto nádherné ľadové kvaple.

Ak vám po prechádzke viaduktom a tunelom nestačilo, tak si môžete pozrieť aj Slavošovský tunel. Ten je dlhý takmer dva a pol kilometra a prechádzka v úplnej tme s baterkou je adrenalínovým zážitkom. Pri vstupe do Slavošovského tunela je vybudovaná Dobšinského rozprávkareň – detské ihrisko inšpirované Dobšinského rozprávkami.

Foto: Vstup do Slavošovského tunela

V lete si pri východe z tunela môžete pozrieť krásnu prírodu miestami pripominajúcu prales.

S pozdravom 

Foto v článku: VikiCreative.eu , BigMike.euAltway.skFutureFly.sk

Share This