Už keď som bola tehotná, tak som vedela, že budem naše bábo “nosiť”. Nechcela som totiž trčať doma len preto, že s kočíkom sa jednoducho všade nedostanete … Chcela som nejaký ergonomický nosič. Šatky som hneď vylúčila, pretože sa mi to zdalo veľmi komplikované a bála som sa, že niečo zlé urobím a dieťa mi vypadne. Nie som totiž typ na rôzne postupy a to viazanie šatky vyzerá na prvý pohľad veľmi zložito. Nakoniec sa to celé zvrhlo ešte pred tým, než som začala nosiče vyberať. 

Naše šatkovanie sa začalo nečakaným stretnutím na prechádzke. Bola to jedna z našich prvých a možno aj posledných vychádzok s Hanny v kočíku. Akosi ho nemá rada. Vždy začne hlasno plakať a nemusím vám hovoriť, že ta prechádzka potom nestojí za nič. Je to len trápenie všetkých zúčastnených. Aby som pokračovala v príbehu… cestou sme oproti nám videli mladú maminu, ktorá niesla svoje bábo v šatke. Mojej mamke sa to veľmi páčilo. Hneď mi povedala,  že nech sa jej prihovorím a poradím sa o nosení v šatke. Ja som jej na to povedala, že nieeee, že je blbé sa len tak prihovoriť cudzej osobe. Hanbila som sa. Tak to urobila ona za mňa :-D. Tak sme teda spoznali naše nové kamošky, takmer susedku Tinku a malú Emku. Z prechádzky bol nakoniec asi hodinový, babský debatný krúžok (nie len) o nosení. Veľmi sme si “sadli “. Tinka sa ponúkla, že sa môžeme stretnúť a naučí nás viazať.

Po pár dňoch sa nám konečne podarilo stretnúť. Tinka mi s takou ľahkosťou predviedla “šatkovanie”, že som skoro odpadla. Uviazaná šatka vyzerá ako veda, a pritom je to iba pár jednoduchých krokov. Tinka mi požičala svoju šatku, nech trénujem. Na prvotné učenie som používala vankúš, kedže naša malá bola ešte drobunká, mala asi dva týždne a tri kilá. Pôvodný plán bol, že sa najprv naučím viazať a nosiť Hannah začnem až bude pevnejšia, tak možno o mesiac, dva …

Foto: Naše prvé prechádzky so šatkou. Hrdo nosí aj náš tato :) .

Moje rozhodnutie som zmenila hneď po tom, ako Hanny dostala ďalší zo svojich kolikových stavov prejavujúcich sa neutíchajúcim a neutíšiteľným plačom. Bola pri mne sestra, a tak sme si povedali, že ju skúsime dať do šatky. Veď milióny mamičiek po svete nosia už niekoľkodňové bábätká, tak prečo to neskúsiť ? Hrozne sme sa báli, išlo nám to pomaly a nemotorne, ale Hanny sme uviazali. Samozrejme, kedže sme “maturovali”, tak neskutočne revala, ale potom takmer v momente stíchla a zaspala. Zázrak! Odvtedy sme to skúšali vždy, keď sme ju nevedeli utíšiť. Vždy to zabralo. Začiatky boli až tragikomické. Prvý týždeň sme mali vždy nejakého “asistenta viazania”, ktorý nám pomohol. Neskôr, asi po týždni sme to už dali úspešne aj samé. Tinka nám robila online kouča. Posielala som jej fotky a ona komentovala naše viazanie – čo urobiť inak, lepšie a spolu sme to dotiahli takmer do dokonalosti. Od vtedy sa úspešne s radosťou nosíme :-).

Foto: Naša Szivi s nami na prechádzke – vpredu kontroluje terén. A vraj sa nedá s mačkami chodiť von ako so psom :) … 

Prečo je šatka taká super?

  • Dieťa cíti tlkot srdca svojej maminy a má známy pocit bezpečia z bruška, preto toľko neplače a pokojne spinká.
  • Mama je spokojná, lebo má pokojné, spiace dieťa a dve voľné ruky (obrovská výhoda!!).
  • Môžete sa vybrať takmer kamkoľvek, kam vás nohy zavedú (oproti kočíku vás neprekvapia napríklad schody, nerovný terén atd.) , čo vám dáva obrovskú slobodu pohybu.
  • Šatka je univerzálnejšia ako nosič, kedže sa viazaním dokonale prispôsobí na aktuálnu veľkosť bábätka – vhodná na celú dobu nosenia od bábätka až po väčšie dieťa. Zároveň vďaka množstvu rôznych úväzov môžete dieťa nosiť na hrudi, ale aj na chrbte.
  • (Pre nás) najlepší “liek” na boj s kojeneckou kolikou! Bábätko má telíčko vo vertikálnej polohe a črievka môžu lepšie pracovať.
  • Dojčiace maminy môžu pohodlne a diskrétne počas nosenia nakojiť svoje bábätko.
  • Skladovanie a údržba šatky je veľmi jednoduchá a môžete ju využiť napríklad aj ako prikrývku.

Foto: V šatke máte voľné ruky, a preto (niektoré) domáce práce nie sú problém. P.s. zabudla som uviazať uzol malej pod zadoček, ale ako ilustrácia na fotku to stačí :) .

Ako hlavnú nevýhodu vidím v tom, že v teréne je komplikovanejšie dieťa naviazať. Kedže je dlhá a manipulácia s ňou je zložitejšia. Samozrejme zo začiatku vyžaduje šatkovanie  väčšiu trpezlivosť, nakoľko kým ešte nemáte prax, je uväzovanie časovo náročnejšie.

Foto: Naša modelka Szivi mi ukradla pozornosť …  bola som v tom, že fotia mňa :-D .

V prípade, že vás šatkovanie zaujalo, tak iste oceníte super článok “Ako sa rozdeľujú šatky”Dozviete sa veľa zaujímavého, čo vám pomôže pri výbere tej vašej :). Na facebook-u sú rôzne podporné skupiny nosiacich mamičiek, kde sa môžete porozprávať, poradiť alebo dokonca aj nakúpiť. My sme našu kúpili už zanosenú z albumu v jednej z týchto skupín, kedže sme sa chceli nosiť vo vlastnom a nami vybraná šatka bola u výrobcu momentálne vypredaná.

A keď ju už budete mať, tak si môžete pozrieť skvelé video o tom, ako rýchlo a jednoducho naviazať bábätko:

Skôr než som stihla dokončiť tento článok, tak sme boli na kontrolnej prehliadke u ortopéda a ten nám na mesiac šatkovanie zakázal :( . Nie preto, že by bolo šatkovanie škodlivé, ale preto, že naša malá má špecifický problém s kĺbmi. Dostala ortopedickú pomôcku, ktorá nám neumožňuje nosiť ju v šatke. Dúfam, že o mesiac na kontrole povedia, že je to už v poriadku a opäť si užijeme spoločné chvíle v prírode so šatkou. Nevieme sa dočkať a Szivi tiež !

Foto: Naša “veverička” Szivi po tom čo zazrela vtáka … 

P.s. Ďakujeme kamoškám Tinke a Emke za “dar nosenia” ! P.s. 2 Vďaka BigMike za cool fotky :)

S pozdravom 

Share This