collage5

Dnes som si pre Vás pripravila foto postup výroby škrupinky zo sadry. Je to pomerne rýchla, lacná a efektná dekorácia na blížiacu sa Veľkú noc. Ja sa z nej veľmi vytešujem. Tento nápad som našla už dávnejšie na internete a vedela som, že ho musím zrealizovať …

Potrebujeme:

  • sadru *
  • vodu
  • misku
  • balón
  • obväz
  • jednorazové rukavice
  • nožnice
  • špachtľu

* Namiesto sadry môžete použiť sadrový obväz. Práca s nim je čistejšia a jednoduchšia (nepotrebujete rukavice ani špachtľu, nemusíte rozrábať sadru … ). Sadrový obväz len namáčame do vody a ukladáme na balón. Problém však je, že nie v každej lekárni ho držia. Nechcelo sa mi obehať mesto kvôli obväzu a sadru sme mali doma …  :)

Postup:

Do balónika napustíme trochu vody (aby nám neskor stál keď bude schnúť) a nafúkneme ho do požadovanej veľkosti. Podľa toho bude veľká aj konečná škrupinka. Balón zauzlíme  a položíme ho do misky, alebo vedierka (aby nám stál na mieste a dobre sa nám pracovalo).

_D3_2805

Obväz nestriháme na pásy, veľkosťou podľa veľkosti balóna. Robíme kúsok dlhšie aj kratšie aby bola škrupinka nepravidelná a realistickejšia.

collage2

V miske zmiešame sadru s vodou. Pomerovo tak, aby nám vznikla hustejšia hmota, s ktorou sa nám bude dobre pracovať. Obväz poriadne namáčame do sadrovej hmoty a prikladáme na balón.

collage3

_D3_2848

Obväz ukladáme cik cak cez seba, nepravidelne (niekde necháme trčať viac obväzu inde menej aby sme dosiahli efekt ako “rozbité vajíčko”). Obväz vždy vyhladíme a utľapkáme. Nakoniec môžete ešte celý povrch natrieť sadrou a uhladiť tak, aby bol povrch ucelenejší.  So sadrou sa veľmi dobre pracuje, takže vyhladiť povrch nebude problém. Zároveň takto spevníme najmä krajne časti, kde je len jedna vrstva obväzu.  Priznám sa, že mne sa už veľmi nechcelo a aj takto “nahrubo” sa mi to páči :) .

collage4

Po skončení vyhladzovacích prác balón vyberieme zo stojanu a položíme niekam schnúť. Orientačne do ďalšieho dňa, aby to dobre preschlo (aj keď musím sa priznať, že ja som môj prvý šla pozrieť asi o dve hodiny a už to držalo tvar aj keď ešte nebolo uschnuté). Po uschnutí sadry balón praskneme a konečne môžeme zdobiť podľa fantázie :) .

_D3_2874

collage6

_D3_2922

collage5

Dúfam, že Vás môj článok nenudil tak, ako moju spoločníčku nudila výroba škrupinky :-D …

collage1

Ďakujem BigMike.eu za na fotenie postupu a krásnu momentku unudenej Szivy :) .

S pozdravom vikicreative_logohjh

Share This