collage14

Je neskutočné, ako ten čas letí!  Tento rok som nestihla zažiť ani leto a už je jeseň…  Vybehla som teda von, len na náš dvor.  Pokochať sa jeseňou a načerpať energiu :-).  Zobrala som aj foťák, tak povediac “nezáväzne”. Len tak či ma náhodou niečo neosloví.  Mala som totižto strašnú chuť fotiť. A opäť som si doniesla kúsok prírody aj domov…

_d3_9380

Orechová sezóna začína. Tento rok ich máme pomenej ako minulý, ale stále dosť na výborné koláčiky. Hojná minuloročná úroda sa spotrebovala na svadobné koláče :) Hm.. hneď by som si nejaké dala…

collage7

Už viete, že mám úchylku na Vresy (okrem iného :D).  Kúpila som si ďalšie dva. Už ich radšej nepočítam dokopy. Veľa ľudí si myslí, že Vres je jednoročná rastlinka. Nie, nie je. Prežije aj viac rokov (mám skúsenosť). Keď si ho kúpite na jeseň, kedy je jeho sezóna a dáte ho len tak, ako súčasť dekorácie tak vyschne. Aj mne sa to už stalo. Ale keď Vres zasadíte do zeme, tak sa na jar postupne spamätá. Postupne začne púšťať nové výhonky nad tie staré. V záhradníctve mi povedali, že mu raz za dva roky treba kvalitne prisypať rašelinu. Má to vraj rád.

collage6

Keď sa pozriem na túto jesennú koláž tak ma zahreje. Pravda však je, že je dosť zradná… asi aj preto som skončila chorá  s teplotami, ako mnohí ďalší z toho čo vidím a počujem naokolo. Odporúčam piť veľa zázvorového čaju, ako prevenciu… ja som síce začala, ale už bolo zrejme neskoro.

_d3_9408

Všetky tie maličké kamenné ružičky sú nové, pretože nedávno som ich rozsadila kade-tade. Som prekvapená, že takto rýchlo mám toľko nových. Najlepšie na tom, je že nevyžadujú žiadnu staroslivosť sem tam poliať a toto je ich vďaka. To čo vyzerá, ako zemiak je v skutočnosti kameň (dal mi ho sused a ja som si myslela, že mi dáva zemiak :D).

collage5

Teším sa, že aspoň niečo kvitne na záhrade. Som neporiadna, tak nepoznám mená týchto rastliniek. Ale sú krásne :).Ten prvý je z cibuľky. Nasadený ešte na jar. Dlho rástol najprv veľké listy, potom obrovská stonka a z nej nakoniec kvet. Je skoro taký vysoký ako ja! Ten druhý postupne vyrástol na jar. Teda len jeho zelená časť a teraz na jeseň vypustil tieto veľké podlhovasté kvety. Mám záhrade šesť ruží. Prvý rok boli nádherné, ale tento rok ich začali žrať mušky a zelené húsenky. Nepomohli ani postreky :-( .

_d3_8229

Môj malý, prítulný model. Nesmie chýbať pri žiadnom dianí vo vnútri či na záhrade. Vždy “pomáha” rovno pod nohami.

_d3_9455

Ďakujem tete Gabike za tieto úžasné tekvičky, vďaka ktorým som si takto mohla vyzdobiť okná.

_d3_9468

Kúsok jesene prišiel aj do vnútra :) .

collage4

_d3_9422

Zbožňujem ten moment, keď zapadá slnko a naša obývačka začne doslova nebesky svietiť . Presne takto vás “ožiari” :-D na gauči. Tak, ako by niekto za oknom zapol obrovský reflektor. Je to nádherné, vtedy mám dokonalé “teplo domova”.

_d3_8174

Naša Szivy, neskutočne starostlivá mačacia mama Maciho. Pikoška – ešte stále ho kojí :-O … a to je už skoro taký veľký ako ona.

_d3_9218

Najnovší prírastok do obývačky. Masívna komoda vyrobená na mieru podľa môjho návrhu :) .  Inšpirovala ma komoda z kolekcie Hemnes od Ikea, ktorú som poopravila podľa seba, presne ku konferenčnému stolu.  Je veľmi veľká, aj keď na fotke až tak nevyzerá. Ponúka preto veľký priestor na vrchu, na dekorovanie, čomu sa veľmi teším. Toto je moja jesenná “výstavka” na nej.

_d3_9217-2

_d3_9213

collage10

Minulý rok sme vôbec nemali vôbec zariadenú obývačku. Bola takmer prázdna (len mini komoda so zrkadlom a kožené kreslo). Teším sa, že za necelý rok sa ju podarilo takto “naplniť”. Mám ešte veľa plánov, čo dokúpiť, urobiť vylepšiť. Ale nedá sa všetko naraz.  Takže vám budem o tom ešte postupne asi dosť písať :-) .

_d3_9195

Mačky dostali nový pelech. Veľmi sa mu potešili. Chystám sa ho však premaľovať, aby zapadol k ostatným veciam.

collage3

collage9

Taburetka je staronová. Dostala som ju vo veľmi zlom stave, ale už vtedy som vedela kde bude a ako bude vyzerať. Bola cela špinavá a čalúnenie malo odžite. Mala som čo robiť, kým som ho demontovala.  Následne som stoličku celú ošmirgľovala (makačka pri 6 hranej stoličke! :-D), vyšúchala a po vyschnutí natrela akrylovou farbou slonovej kosti. Na čalúnenie som si radšej netrúfla, dala som to urobiť jednej firme. urobili to skvelo. Konečne je na mieste. Už máme na čo vykladať nohy. Kým však nemáme na to čas, tak kvalitu skúšajú mačky :-).

_d3_9443

Jesenná atmosféra dorazila so zásielkou jabĺčok a sušených kvetov od mamky. Ešte aj hrniec po babke parádne zapadol :-) . Užite si krásnu jeseň!

S pozdravom vikicreative_logohjh

Share This