untitled-7744

Tento článok som chystala trochu dlhšie, kedže som chcela zachytiť atmosféru nášho domova a záhrady v premenách ročných období. Ja viem, že ešte je oficiálne leto, ale už sa pomaly, ale isto chystá jeseň. Je to vidieť už aj na záhrade a lesoch…. Vstúpte do našej záhradky a domova.

collage5

Vresy k jaseni neodmysliteľne patria. Veľmi sa mi páčia a už ich mám strašne veľa, dalo by sa povedať, že je to moja ďalšia úchylka po ružiach a levanduli.  Minuloročné sa po zime spamätali do krásy a pribudli nové. Skôr než som si ich stihla kúpiť tak ma potešili rodičia :).  Najprv som ich mala v  košíkoch, ale z minulých skúsenosti viem, že potom rýchlo vyschnú. Preto som ich radšej posadila.

collageas

S mamkou sme urobili toto nové záhradné “zátišie”. Manžel mi doniesol už dávno tento krásny dutý peň. Vedela som, že chcem do neho niečo nasadiť, ale nevedela som čo. Teraz, ako prišla mamka tak ma osvietilo. Ja som vymyslela čo – ona kde. Sme super dvojka :-) . Vyšperkovali sme to spolu.

collagezz

Kedže sme zrezali suchú časť stromu, tak mamku napadlo, že či neurobíme ďalšie hubky. Klobúčiky sme mali v zásobe a konáre sme použili z práve zrazenej marhule. Chvíľka práce a vyzerajú rozkošne.

collage3

huhij

Tento krásny stolček mám z “nášho” svadobného sídla. Manžela som uprosikala, aby zistil za koľko forintov bude môj, veľmi som ho chcela. Správca mi ho daroval :-) .  Pôvodne je to stolička – anatomicky tvarovaná :-D (v strede priehlbinka), ale povýšila som ju na stolík. Urobila som si také jesenné zátišie pri lavičke :-).

untitled-7698

Už od jari som sa chystala kúpiť krásne kvetináče na všetky okná. Ako už iste viete nie som človek, ktorý je ochotný platiť neprimerane vysokú cenu. Tak som nič nekúpila – až doteraz. Na tieto kvetináče som pozerala už od jari. Veľmi sa mi páčili, ale len opticky. Cena verzus kvalita mi nesedela. Stáli 12 eur v pôvodnej sume. Tak som vyčkávala. Prišla zľava na 6 eur. Hovorím si wooow. Ale stále sa mi to zdalo dosť  :-D . Ani som neverila, že ešte cena pôjde dole. Ale raz som šla okolo a pozerám 2 eura / kus. No nekúp to! :-)

collage2

Vždy, keď mám konečne voľno, tak nabehnem do záhradky. Behám s krhlou a pri polievaní sa vytešujem čo nové kvitne, alebo čo zas o koľko vyrástlo. Niektorým rastlinkám stačí pár dní a neskutočne porastú.  Na iné čakám už rok :-D.  Je to super vidieť plody svojej práce.

collage4

Neverila som, že niekedy budem jesť vlastnoručne vypestované paradajky a kaleráb. Paradajky sú ovešané plodmi, pričom sa o nikto nestará – za takmer minimálnu snahu obrovský úžitok (a to som ich vôbec sadiť nechcela :-D )O to väčšia je moja radosť. Musíme ešte vychytať chyby, kedže červeným paradajkám sa nedarí, ale žlté to tento rok zachránili. Chuť sa ani len nedá porovnať s tými, ktoré sú z obchodu.

collage5

Toto je náš nový člen rodiny – Maci.  Od slova macík (vymyslel to manžel). JA som hlasovala za Blackyho, neprešlo.

untitled-6923

A tu je s maminou. Pozerať sa na nich, je lepšie ako film. Pomaly od celodenného mojkania prichádzajú k bojom o prežitie :-) . Ako dobrá mama ho musí čo najlepšie pripraviť na svet vonku. Niekedy odpadávame z toho, čo tento krpec už  dokáže.

collage8

untitled-7859

Teraz je nový svadobný trend – pýtať od svadobčanov žreby namiesto kvetov pri gratulácií. Ja sa s týmto absolútne nestotožňujem. Je to ako volanie do sveta chceme len a len prachy. Jasne mladí potrebujú peniaze, ale fakt na všetkom na svadbe zarobiť??  Ja by som sa hanbila. Preto som vymyslela vlastnú variantu. Hlavne najbližších sme poprosili, aby nám nekupovali drahé kytice, ale radšej  nejaký kvet, alebo stom do záhrady. Dostali sme ich teda dosť a okrášlili nám záhradku. Môžeme sa z nich tešiť každý deň. Tento stromček je jeden z nich. Ďalšie vám ukážem niekedy inokedy :-) .

collage7

collageaaa

Detaily robia z domu domov…

untitled-7824

Konečne som obmenila náš jesenný veniec. Každý rok (ani neviem prečo) som mala ten istý, ktorý som kúpila dááávno v Kik. Už dávno sa mi nepáčil. Tak som si kúpila veniec (holý základ) a rozobrala ten starý. Použila som z neho nápis, hubky a červenú stuhu. Ostatné som pridala. Tu je výsledok.

untitled-7813

untitled-7812

untitled-7736

Typické jesenné jedlo – polievka z  hokkaido  tekvice. Je výborná. Ako druhé jedlo som urobila originál talianské cestoviny (darček od sestry z dovolenky) v jesenných farbách :) . So syrovo – šampiónovo – šunkovou omáčkou boli neskutočné. Neskromne povedané, ako z pravej talianskej reštaurácie :-D .

collagesas

Dobré vône prilákali aj nepozvaného hosťa. Ani sieťka a vetračka neboli pre Szivy problém :-D . Páchateľ prichytený, odfotený priamo pri čine. Život s mačkou je nevyspytateľný.

collage45

Hostia z Bratislavy nám doniesli okrem iného aj fľašku, tak sme si večer dali “do nosa” 100% hroznová šťava, špeciálne pre nás abstinentov.  Mňam.

untitled-7778

Dúfam, že ste aspoň sprostredkovane cítili teplo domova, ktoré sa snažím budovať vždy, keď mám čas :-) .

Share This