untitled-3570

Tento fotopostup som vytvorila v spolupráci s jednou z mojich dvoch starších a kreatívnych sestier. Touto technikou sa začala zaoberať skôr než ja a preto som ju poprosila o súkromnú hodinu. A tu je výsledok :-) .

Potrebujeme:

  • Preglejku
  • Servítku
  • Lepidlo
  • Latexovú bielu farbu
  • Štetce
  • Škrupinky z vajíčka (umyté a vyschnuté)
  • Iné acrylové farby na dotvorenie

untitled-3493

Postup:

Na preglejku nanesieme väčšiu vrstvu lepidla na ktorú začneme prilepovať škrupinky. My sme lepili väčšie kúsky (aby sme sa nezdržiavali miniatúrnymi kúskami) a tie sa pritlačením rozlámali. Takto vykryjeme celú vrstvu preglejky. Kúsky, ktoré sa chcú odlepiť priebežne dotláčame aby sa prilepili a necháme zaschnúť. Nanesieme ďalšiu vrstvu lepidla aby sme mali istotu, že nám nezačnú odpadávať.

untitled-3503

untitled-3510

Ak máme škrupinkový podklad zaschnutý tak môžeme naniesť bielu farbu. Veľmi ju neroztierame aby prekryla podklad. Nezabudnite namaľovať aj kraje preglejky. Opäť necháme uschnúť. Ak vidíme, že podklad nie je dostatočne prekrytý (čo pravdepodobne bude a praskliny budú až príliš výrazné), tak nanesieme aj druhý náter a necháme opäť uschnúť.

untitled-3517

Po druhom nátere by mal byť podklad dostatočne prekrytý aby vzor servítky vynikol. Drobné praskliny na povrchu nevadia, tie v konečnom dôsledku celý obraz dotvoria ;-) .

untitled-3498

Vystrihneme si servítku, respektíve jej časť , ktorú chceme použiť a skúšobne si ju priložíme na podklad aby sme pri lepení už išli na istotu, kde ju umiestniť. Od vrchnej vrstvy servítky oddelíme zvyšné dve. Ponecháme si len vrchnú, farebnú, ktorá je veľmi tenká a krehká preto dávame pri práci veľký pozor.

untitled-3520

Opäť nanášame lepidlo, tento krát v tenkej vrstve. Ideme postupne a pomaly prikladáme aj servítku, ktorú po vrchu jemne uhladíme (jemným štetcom alebo hubkou) aby nevznikli bublinky.

untitled-3532

Ak máme nalepenú celú servítku tak ju necháme opäť uschnúť. Ak cítime, že obrázok ešte treba dotvoriť (napríklad dorobenie patiny na okraje ako v našom prípade) tak si zoberieme acrylovú farbu a s citom „zašpiníme“ okraje . Nakoniec môžeme finálne ešte povrch pretrieť lepidlom.

untitled-3552

Hotový obrázok :

untitled-3556

Krabička na čaj zdobená týmto postupom: 

untitled-3570

untitled-3576

Ako bonus , foto zo zákulisia – pomocníčky :-)))

untitled-3519

Share This