V dnešnom článku vám ukážem ako si rýchlo a lacno vyrobiť krásnu záhradnú dekoráciu – napájadlo pre vtáčiky. Celý foto postup ako na to, prípadne ďalšie inšpirácie na cementové dekorácie nájdete v článku.

POTREBUJEME:

  • Veľký list (napríklad lopúchový alebo rebarborový)
  • Cement
  • Piesok (bez väčších kameňov)
  • Vodu
  • Gumovú podložku
  • Rukavice
  • Nádobu na rozpracovanie cementu

Voliteľné –  práškovú farbu do cementu (nafarbíte ešte čerstvú cementovú hmotu), alebo Farbu na cement (ktorou natriete až hotový, vyschnutý výrobok).

POSTUP:

Na gumovej podložke si pripravíme kôpku piesku primeranú veľkosti listu. Ak chceme napájadlo s väčším objemom, tak urobíme kôpku piesku vyššiu. Na vrch položíme list žilnatou stranou hore, aby sa nám do cementu pekne odtlačil reliéf.

V nádobe zmiešame piesok, cement a vodu. S cementom nešetríme, aby bol výsledný výrobok pevný a nedrobil sa. Výsledná hmota by mala byť hustejšej konzistencie, tak ako na poslednej fotke. Napájadlo môžete nechať v prirodzenej farbe cementu (bude vyzerať tak ako naše), alebo ho môžete zafarbiť. To sa dá urobiť dvoma spôsobmi. Prvým je pridanie práškovej farby na betón do čerstvého cemetu a druhým spôsobom je natretie zaschnutého výrobku vrchnou farbou na betón.

Cementovú hmotu nanesieme rovnomerne na list vo vrstve cca 3 cm a postupne utľapkávame. Kraje listu môžeme vyhladiť, alebo ich necháme “na divoko” (tak ako sme to urobili aj my) pre prirodzenejší efekt. Cement necháme uschnúť minimálne na 24 hodín. Ak necháte cement postáť dlhšie, tak list sa ľahšie odlepí od hotového výrobku.

Hotové napájadlo nie je len peknou, ale aj užitočnou dekoráciou. Vtáčiky sa vode na záhrade potešia a rovnako sa novému vodnému zdroju tešia aj naše mačky :-) . List môžete  ešte ozdobiť napríklad kúpeným vtáčikom, ktorého k napájadlu prilepíte kúskom rozpracovanej cementovej hmoty. * Pozor na zimu treba túto dekoráciu odložiť, pretože pôsobením vody a mrazov sa môže rozpadnúť ! *

Ďakujem sestre Gabike, že pred mojím objektívom vytvorila túto nádhernú dekoráciu :-) . Taktiež by vás mohlo zaujímať ako sme vyrábali huby z betónu alebo štýlove kvetináče nie len do záhrady. (kliknutím na názov sa dostanete na foto postupy).

Priebežne viac noviniek a fotografií nájdete na mojom instagrame  alebo na  FaceBooku 

Share This