V dnešnom článku by som Vám chcela priniesť zopár inšpirácií na zimnú výzdobu exteriéru. Každý rok sa snažím vymyslieť niečo iné, no vždy používam len prírodný materiál, ktorý mám aktuálne k dispozicií v záhrade či okolitej prírode. Základom tohtoročnej výzdoby sú opäť vetvičky rôznych tují, brečtan, mach, mahónia a šišiky.

Na vchodové dvere som vyrobila zatiaľ najväčší veniec aký nám tu kedy visel. Korpus je z viniča, na ktorý som za pomoci drôtu pripevnila vetvičky tuje a brečtanu. Nakoniec som lepiacou pištoľou pridala šišky. Zvoncom som prelepila srdcia, aby nám nezvonili pri každom pohybe dverí. Bolo to dosť otravné. :)

Prázdny priestor medzi vchodovými dvermi a oknom vyplnila stará debnička s drevom. Na vrch som vyrobila mini stromček z tuje. Je zapichnutý v kvetináči, kde sú vysadené jarné cibuľoviny. Na jar stromček vyberiem a radosť mi spravia pestrofarebné tulipány.

V kvetináčoch mám celoročne vysadené rôzne stromy a aj skalničky, ktoré pridajú našej záhrade kúsok zelene počas zimných mesiacov. Skalničky sú veľmi nenáročné rastlinky a môžete ich vysadiť aj do rozbitého kvetináča, ktorý by inak skončil v odpade.

Nad dvere do obývačky som vyrobila takmer päťmetrovú girlandu z tuje. Základ tvorí lano, na ktoré som aranžérskym drôtom postupne viazala vetvičky. Najprv z jednej strany a potom z druhej. Girlanda je ťažká a jej zavesenie bola asi najnáročnejšia časť. Do drevených trámov som nabila tri klince s “očkom” na konci, o ktoré som upevnila drôt.

Z predchádzajúcich rokov mám overené, že takáto výzdoba z tují a brečtanu vydrží krásna celú zimu. Materiál neopadáva a až s príchodom jari začne pomaly schnúť a žltnúť. Dokorácie potom rozoberiem a spálim v krbe. Drôt, lano a základy vencov použijem opakovane, takže nevyprodukujem žiaden odpad. :)

Počas roka mi do zbierky pribudol starý šijací stroj Lada, ktorý rada premiestňujem a dekorujem.

Viac zimných inšpirácií nájdete v článku: Zimná výzdoba 2021 – exteriér.

Želám krásny advent!

Viki

Share This