Minulý rok sme začali tvoriť Miesto na záhradné sedenie pod oblúkom z ruží. Dali sme si na mieru vyzvárať obrovské konštrukcie, urobili podlahu z kameňov a nasadili zopár rôznych trvaliek. Tie najdôležitejšie kvetiny – popínavé ruže sa mi už neskoro na jeseň nepodarilo zohnať. V záhradníctve mi odporúčili počkať na jar a čerstvé sadenice.

Moje doterajšie skúsenosti s pestovaním ruží neboli veľmi priaznivé. Vždy ich napadali škodcovia, choroby a kvitli minimálne – ak vôbec. Práve preto som sa obávala kúpiť klasické ruže a hľadala som alternatívu. Dopátrala som sa ku Kordes roses, od svetoznámej šlachtiteľskej firmy W.Kordes´Söhne. Šľachtením ruží sa zaoberajú viac ako 20 rokov a ich ruže sú veľmi rozmanité – výškou, štruktúrou, farbou, aromatickou vôňou a čo je pre mňa najdôležitejšie, sú značne odolné voči najčastejším chorobám. Mnohé z ich odrôd nepotrebujú žiadnu chemickú ochranu.

Blacky sa “uhniezdila” v pilinách z balíka.

Samozrejme nemala som s touto značkou žiadnu skúsenosť. Preto som napísala Alexandre, ktorá píše krásny blog Prairie Charm. Považujem ju za skúsenú pestovateľku a v tomto smere má omnoho väčší prehľad ako ja. Utvrdila ma v tom, že kúpa šľachtených ruží je dobrou voľbou. Poslala mi fotky od niekoľkých dalších priateliek, ktoré majú v záhrade už roky ruže Kordes. Reálne fotky ma ihneď presvedčili. :))

Za pár dní od objednávky som mala ruže doma. K zásielke mi pribalili katalóg (ten som radšej nemala vidieť 😀) a odfotila som Vám z neho výber mojich ruží. Fotky trochu skresľujú, preto radšej kliknite na názov kvetu a presmeruje Vás to na oficiálne fotky.

Peach Melba®

Moonlight®

Alaska®

Mojim favoritom je Jasmina®, ktorú som si objednala v dvoch kusoch.

Laguna®

Rose de Tolbiac®

Tento článok nie je reklamou, kedže za všetky ruže som si zaplatila. Článok pridávam ako inšpiráciu a pokračovanie príbehu nášho projektu: Miesto na záhradné sedenie pod oblúkom z ruží – 1. časť.

Včera som všetky ruže vysadila do záhrady. Nebudem vám radšej písať ako dlho som sa pri mojej nerozhodnosti rozhodovala, ktorú kam posadiť. Dúfam, že sa úspešne príjmu a budú rasť do krásy. :-)

Želám Vám peknú nedeľu.

Share This