V dnešnom článku Vám ukážem ako si vyrobiť jednoduché hniezdo, ktoré určite oživí a skrášli Vaše jarné aranžmány. Na konci článku nájdete aj videopostup. :)

MATERIÁL:

  • Prúty paviniča
  • kukučina (strapatý materiál, ktorý nájdete počas prechádzky parazitovať na stromocha kríkoch )
  • vetvičky (vŕbu, brezu a pod.)
  • drôt
  • kliešte
  • záhradné nožnice
  • fólia / igelit na výstelku hniezda
  • pôda na sadenie
  • na dozdobenie: kvetiny, mach, brečtan, vajíčka a iné jarné dekorácie

POSTUP:

Základ hniezda bude tvoriť niekoľko vencov, ktoré si upletieme z čerstvo nastrihaných prútov paviniča. Na ich výrobu môžete samozrejme použiť aj iný ohybný materiál, napríklad brezové prútie, vinič, vŕbu a podobne. Ak chcete hniezdo použiť na vysádzanie kvetín, rovnako ako ja, tak by malo byť hlbšie, aby sa doň zmestilo dostatok pôdy. Hĺbku hniezda docielime vrstvením vencov.

Ja som vyrobila štyri venčeky so širším obvodom, čím vznikla dostatočná výška hniezda aj na vysádzanie kvetín. Ak máte užšie vence odporúčam použiť viac kusov – päť až sedem. Každý z venčekov musí byť o niečo menší ako ten predchádzajúci, aby na seba pekne nadväzovali.

Venčeky postupne k sebe spájame drôtom, ktorý upevníme podľa potreby na troch až štyroch miestach. Spojením vencov nám vznikne pevná konštrukcia hniezda.

Z vonkajšej strany som pomedzi aj cez vence obmotala kukučinu. / Kukučina je parazitická rastlinka, ktorú môžete pozbierať počas prechádzky zo stromov a kríkov. V prírode sa nachádza vo veľkom množstve a krásne oživí jarné dekorácie. :) /

Kukučinu som použila, aby sa zjednotil tvar hniezda a zároveň schoval drôt, ktorým som viazala vence. V miestach kde materiál nedržal som si pomohla malým kúskom drôtu. Ak nemáte kukučinu, tak môžete z vonkajšej strany popreplietať dlhú, suchú trávu, pavinič či rôzne vetvičky zo stromov.

Dno hniezda som vyplietla drôtom, na ktorý som položila kôru zo stromu. Na spevnenie dna môžete použiť aj misku pod kvetináč či kartón.

Z vnútornej strany nemusíme hniezdo vylepšovať. Ak bude slúžiť na vajíčka, tak ho stačí vystlať kukučinou, slamou alebo suchou trávou a jeho prípadné nedokonalosti sa stratia.

Ak chcete vysádzať, tak je potrebné hniezdo vystlať fóliou a naplniť hlinou. Ja som do hniezda vysadila hyacinty a primulky. Na dozdobenie som použila mach, brečtan a bahniatka.

Takto vyrobené hniezdo je pevné a bude Vám robiť radosť niekoľko sezón. Ak sa časom materiál na povrchu vzhľadovo opatrebuje, tak ho vždy viete jednoducho vymeniť za nový.

Pozrite si aj krátke video ako na to:

Dúfam, že Vás môj dnešný článok inšpiroval. Pre viac inšpirácií ma nezabudnite sledovať na mojich sociálnych sieťach – Instagram , FaceBook a nové videá uvidíte vždy ako prvý na YouTube – stačí kliknúť na odber. :)

Želám pekný deň!

Share This