Dnes mám pre Vás inšpiráciu na jednoduchý prírodný veniec, ktorý skrášli Váš domov počas celého roka. Ja som k jeho výrobe použila celé vlašské orechy, ale samozrejme zúžitkovať môžete aj polovičné škrupinky.

POTREBUJEME:

  • korpus venca – polystyrenový alebo slamený (pre ich dokonalý tvar)
  • lepiacu pištoľ + lepiace náplne
  • jutovú stuhu (na obalenie polystyrenového korpusu – aby mal krajší vzhľad a lepidlo lepšie držalo)
  • čipkovanú alebo inú stuhu (na ozdobenie a zavesenie venca)
  • celé vlašské orechy
  • mach alebo iný material na vyplnenie miest medzi orechmi (ja som použila sušený drôtik)

POSTUP:

Na polystyrenový veniec nanesieme kvapku lepidla z tavnej pištole a prilepíme naň koniec jutovej stuhy. Postupne ju obmotávame po celom obvode venca, tak aby sa jemne prekrývala. Sem – tam môžete stuhu prilepiť kvapkou lepidla. Na takto pripravený základ už len lepíme orechy za pomoci tavnej pištole. Ja som ich lepila rôznym smerom, tak aby vznikli minimálne medziery medzi orechmi. Táto časť je časovo náročnejšia, ale pri dobrom filme Vám to zbehne.

Pôvodne som medzierky medzi orechmi nechcela vypĺňať, ale trčiace lepidlo bolo veľmi nevzhľadné. Preto som do špár za pomoci nožničiek a kvapky lepidla napchala sušený drôtik (tú rastlinku). Veniec som ozdobila len mašľou s badiánom. Na koniec nezabudnite nalepiť stuhu na zadnú stenu venca, aby sa dal zavesiť.

Ak sa Vám po čase veniec “okuká”, tak ho môžete malou zmenou prerobiť. Napríklad výmenou neutrálnej stuhy za farebnú, pridaním drevenej dekorácie, nápisu, rôznych dekoračných vetvičiek a podobne. Ďalšou z možností je použitie farebného spreja. Ja by som sa vyvarovala výrazných farieb, ale viem si ho predstaviť v bielom či jemne zlatistom prevedení.

Pozrite si video a nezabudnite sa prihlásiť na odber mojich videí na youtube TU.

Tesne pred sviatkami sa ku mne dostala taška starých lieskových orieškov. Na konzumáciu neboli vhodné a tak som ich využila po svojom. Vyrobila som veniec a zopár vianočných gúľ. Postup výroby je rovnaký ako pri venci z vlašských orechov.

Lieskové oriešky som na veniec lepila v dvoch vrstvách, aby som prekryla lepidlo v priestoroch medzi orechmi.

Hotové vianočné gule sú dosť ťažké, preto som ich nepoužila na stromček. Vyzdobila som nimi krb. :-)

Dúfam, že Vás dnešný článok inšpiroval. :)

Viki

Share This