Dlho som túžila mať v záhrade zaparkovaný starý bicykel a jeden taký som dostala od susedov. Pri jeho renovácií som sa rozhodla zachovať jeho retro vzhľad, preto som pneumatiky a chrómové časti nenatierala. Bicykel bude slúžiť primárne ako záhradná dekorácia, avšak občasne ho zoberiem aj ako rekvizitu na portrétne fotenia.

Bicykel takmer v pôvodnom stave – už po prebrusení starých nálepiek

POSTUP:

  • Bicykel som zbavila všetkých starých nálepiek a nápisov. Niektoré stačilo jednoducho odlepiť, no pôvodné nápisy bolo potrebné ošmirgľovať s brúsnym papierom.
  • Zamastené časti bicykla (obzvlášť tie pri reťazi) som odmastila za pomoci handričky a riedidla.
  • Celú farebnú časť konštrukcie som prebrúsila, aby bol povrch drsnejší a farba na ňom lepšie držala.
  • Chrómované časti bicykla chytala jemná hrdza. Na jednej strane sa mi to páčilo, ale na druhej strane by to vytváralo veľký kontrast popri namaľovanej konštrukcii. Preto som tieto časti tiež jemne prebrúsila brusným papierom. Rátam s tým, že časom sa hrdza vytvorí opäť, ale to mi nebude vadiť. Dúfam, že dovtedy chytí aj zvyšok bicykla jemne ošumelý vzhľad. :)
  • Pred nanesením farby som bicykel umyla od prachu a nečistôt s jarovou vodou a nechala dôkladne presušiť.
  • Maľovala som univerzálnou farbou na drevo a kov. V obchode som si nevedela vybrať jeden konkrétny odtieň a tak som si ho namiešala sama z dvoch farieb – pastelovo šedej a tmavo modrej. Ak chcete namiešať svetlý odtieň, tak do svetlejšej farby opatrne pridávajte tu tmavšiu. To bol aj môj prípad.
  • POZOR – vždy miešame len farby rovnakého druhu! Nikdy nemiešame vodou riaditeľné farby so syntetickými! Odporúčam kúpiť obe farby od rovnakého výrobcu, prípadne sa radšej poradiť v obchode. Pred použitím farby si vždy prečítajte návod na jej obale.
  • Po nanesení a vyschnutí dvoch vrstiev farieb som usúdila, že je bicykel tmavšej farby než som chcela. Zároveň mal príliš dokonalý vzhľad. Preto som zobrala plechovku svetlejšej farby a nepravidelne som premaľovala celý rám. Niekde som dala jednu vrstvu, niekde dve a tým som docielila “nedokonalý” vzhľad aký som chcela. :)

Pozrite si aj krátke video z tejto premeny:

Bicykel drží na stojane, ktorý používajú v servise pri oprave bicyklov. Manžel ho kúpil z druhej ruky, aby si mohol doma opravovať ten svoj a ja som si ho zhabala. :) Tento stojan je omnoho stabilnejší ako ten, ktorý býva na bicykloch.

Na riadidlá bicykla som umiestnila vintage debničku, ktorú som nedávno kúpila a osadila skalničkami. Vtedy som ani netušila ako sa mi bude hodiť na bicykel. Video z vysádzania si môžete pozrieť v článku: DIY – debnička plná skalničiek.

Debnička je dosť ťažká a preto som dlho rozmýšľala ako ju upevniť na riadidlá. Potom ma napadlo, že na črepníkoch, ktoré mám na okne sú vhodné kovové úchyty. Obetovala som zadnú stranu jedného z prútených kvetináčov a úchyty z neho vybrala, ohla do požadovaného tvaru a debničku jednoducho položila. V strede drží časť váhy svetlo.

Dúfam, že vás môj dnešný článok inšpiroval. Pre viac priebežnej inšpirácie ma môžete sledovať na mojom FaceBooku a na Instagrame. 

Želám vám pekný deň!

Share This