V dnešnom článku by som vám chcela ukázať renováciu veľmi starej poličky, ktorú som dostala od suseda. Keď mi ju ukázal, tak sa mi rozžiarili oči. :) Na prvý pohľad mi bolo jasné, že jej renovácia nebude jednoduchá a už vôbec nie rýchla, no o to viac sa teším z výsledku.

Polička pred renováciou

Najzdĺhavejšie z celej renovácie bolo úplne odstránenie starých vrstiev farieb. Kedže je polička dosť členená, tak nie všade bolo možné použiť vŕtačku s brúsnym nadstavcom. Nedostupné časti boli brúsené ručne so šmirgľom. Tentokrát mi s brúsením iniciatívne pomohol môj ocko, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Poličku som po skončení brúsnych prác dobre umyla a nechala vysušiť.

Polička počas renovácie – tmelenie

Na schovanie nežiadúcich prasklín a nerovnosti použijeme tmel, ktorý nanášame špachtľou. Necháme ho dôkladne presušiť a následne nerovnosti zbrúsime brúsnym papierom. Poličku od prachu opäť umyjeme a vysušíme.

Moju poličku som sa rozhodla oproti pôvodnému vzhľadu trochu oživiť. Kovové tyče som natrela čiernou farbou v dvoch vrstvách. Použila som zbytok tabuľovej farby, ktorú som mala doma. Drevené časti poličky som natrela na bielo, tiež dvakrát. Dokonale biela polička bola až príliš “sterilná” a k nám domov sa vôbec nehodila. Preto som zobrala do rúk opäť šmirgeľ. Snažila som sa vytvoriť prirodzene opotrebovaný vzhľad.

Veľmi dlho som hľadala niečo čo zapadne do tohto miesta medzi príborníkom a stenou. Najskôr sme tu mali “pracovný kút” (v ktorom sa nám pracovať nechcelo) a potom tu bola detská kuchynka. Po troch rokoch som na tomto mieste vytvorila príjemný kútik, ktorý prepája kuchyňu s jedálňou.

K jeho vytvoreniu ma inšpirovala práva táto polička a miesto si tu našli aj lavička so stolíkom, ktorým som tiež už dlhšie hľadala to správne miesto.

Dekorácie v novom kútiku doplnila aj čierna kovová tácka, ktorú mi ulovila kamarátka na Brnenskom blšáku :).

Najmenší obyvatelia sú s novým kútikom spokojní :)

Želám vám pekný deň!

Share This