Kedže sa ma dosť často pýtate na zeleň na dome, tak som sa rozhodla spracovať článok, kde sa pokúsim zodpovedať na Vaše najčastejšie otázky. K príspevku prikladám fotky z každého ročného obdobia, pre lepšiu predstavivosť.

Na našom dome nám rastie Pavinič trojlaločný. Ide o nenáročnú popínavú rastlinu, ktorá rýchlo rastie a darí sa jej v rôznych podmienkach. Je vhodná na prekrytie veľkých plôch ako napríklad veľké steny a ploty. Na rozdiel od Brečtanu, ktorý je celoročne zelený ide o rastlinu, ktorá mení svoj vzhľad.

Na jeseň sa listy nádherne sfarbia do žltých, oranžových a červených farieb. Vtedy je pre mňa náš dom najkrajší.

Na konci jesene listy opadávajú avšak na stene ostanú modré, ozdobné guličky na ktorých si pochutnávajú vtáčiky. Ak máte pod Paviničom bielu dlažbu ako my, tak to znamená viac roboty. :-D  Musím ich pravidelne zametať, aby sme ich nepošliapali a nedoniesli ich po chodbe a následne celom dome. Guličky opadávajú až na konci zimy.

Na jar približne koncom apríla, začiatkom mája sa začína dom opäť zelenať. Listy majú najprv sviežu. svetlozelenú farbu a neskôr postupne stmavnú.

Pavinič kvitne v lete (kvety ani nie sú veľmi viditeľne) a vtedy je plný včielok. Nie je to nič hrozné, počuť všade “bzukot”, ale necítime sa obmedzení ani ohrození. Iný hmyz sa v Paviniči nedrží (teda zatiaľ sme to nevypozorovali), kedže listy na jeseň opadávajú. Počas roka sa v ňom schovávajú vtáčiky keď šantia po záhrade.

Foto: Listy Paviniča na jar, keď sú ešte svetlo zelené.

Na malom kúsku nám rastie aj Pavinič Päťlistý avšak ten potrebuje oporu po ktorej sa bude ťahať. Na jeseň je ešte o niečo krajší pretože má nádhernú červenú farbu.

Foto: Pavinič Päťlistý, ktorý sa nám ťahá nad našim hamakovým miestečkom.

Obe tieto rastliny priebežne pri ich raste usmerňujeme, aby sa rozširovali smerom ktorým chceme. Ak prerastú kam nechceme a následne ich odstránime, tak nám nechajú stopy po prichytení sa v podobe čiernych bodiek. A tie idú dole veľmi ťažko.


Ak rastlinu ostriháme, tak ju môžeme ďalej využiť na výrobu venčeka. Ja ich veľmi rada pri svojej tvorbe a dekorovaní používam. Ak si takýto venček urobíte vždy ho urobte radšej o niečo tučnejší, kedže po uschnutí zmenši svoj objem.

Foto: Jednoduchý venček z Paviniča 

Jediná nevýhoda z môjho pohľadu je, že ak počas letnej búrky prídu krúpy, poškodia listy a už sú počas celej sezóny škaredé a začínajú vyschýnať. Priebežne upratovanie lístia a opadávajúcich guličiek mi za tú nádheru určite stoji.

Foto: Tento rok nám konečne Pavinič prerástol aj na prednú stranu domu. 

Dúfam, že som vám zodpovedala všetky časté otázky, ak vás ešte niečo zaujíma, tak mi napíšte do komentára. Ak budem vedieť, tak odpoviem. Pre viac priebežnej inšpirácie ma môžete sledovať na mojom  FaceBooku a na Instagrame. Tam som o čosi aktívnejšia :) …

Želám vám pekný deň!

Share This