V dnešnom článku vám ukážem renováciu dvoch starých kufrov. Obe zavadzali niekoľko rokov v šope a teraz sa z nich stali štýlové doplnky nášho interiéru.

POTREBUJEME:

  • Akrylovú farbu (ja som použila Balakryl Uni – pastelovo šedý MAT – tento odtieň ma úplne očaril :-) )
  • štetec – väčší aj menší
  • brúsny papier 

POSTUP:

  1. Kufor dôkladne umyjeme a necháme vyschnúť.
  2. Otvoríme farbu a dôkladne ju premiešame.
  3. Túto konkrétnu farbu som si vybrala preto, že je to univerzálna farba, na rôzne povrchy v interiéri a exteriéri. Čo je pre mňa však najdôležitejšie (kedže mám malé dieťa) – má Atest na detské hračky a Atest pre priamy kontakt s potravinami. Veľké plus je, že vôbec nezapácha, a tak môžete maľovať aj v izbe.
  4. Farba má výbornú konzistenciu, takže nie je potrebné ju riediť. Odporúčam ju nanášať v tenších vrstvách, aby zbytočne nestekala a rýchlo schla.

Na hnedý kufor som aplikovala dve vrstvy náteru. Ak chcete mať dokonalé premaľovaný povrch, tak odporúčam naniesť aj tretiu vrstvu farby. Mojim úmyslom však bolo zachovať ošumelý vzhľad kufra, a preto som ho úmyselne nechala natretý nedokonalo. Po uschnutí posledného náteru som rohy kufra trocha zbrúsila brúsnym papierom, aby natretý povrch dostal kúsok patiny.

Počas renovácie prvého starého kufra som si stále hovorila, že musím k nemu zohnať aspoň jeden ďalší, aby mohli byť pekne poukladané na sebe. A v tom mi napadlo, že na povale je ešte schovaný ďalší kufor, ktorý som už asi sto krát chcela vyhodiť, kedže nebol dostatočne starý a už vôbec nie pekný. Vždy ma zastavila moja mamina so slovami: “Ešte počkaj, ty s ním ešte niečo vymyslíš”. Načasovanie jeho znovuobjavenia  bolo dokonalé, kedže vo vnútri bol schovaný piknikový riad. Ten zas využijem do detskej kuchynky, ktorú chystám pre moju dcéru Hannah – o tom však nabudúce v inom článku.

Foto: Prvá vrstva náteru

Premaľovanie červeného kufra bolo o niečo pracnejšie, kedže mal výrazný vzor, ktorý som chcela premaľovať. Po treťom nátere bol kufor celý dokonale sivý, avšak chýbala mu patina. Tu som radšej nepoužila brúsny papier, pretože som nechcela odhaliť pôvodný červený povrch. Na miesto toho som si na prst naniesla kúsok tmavohnedej akrylovej farby, ktorou som jemne prešla všetky rohové časti. Časom ho plánujem oživiť nápisom / vzorom pomocou šablóny.

 Foto: Starý kufor je príjemným oživením interiéru či už na skrini alebo starej singerke.

Ak máte aspoň dva kufre tak ich môžete použiť napríklad aj ako nočný stolík.

Dúfam, že vás môj dnešný článok inšpiroval. Pre viac priebežnej inšpirácie ma môžete sledovať na mojom  FaceBooku a na Instagrame. Tam som o čosi aktívnejšia :) …

P.S. Balakryl mi za tento článok nezaplatil, ale spolupráci sa nebránim :-) . Farbu som zvolila kvôli atestu na detské hračky a keďže sa ma neustále pýtate, čo pri práci používam, tak som to tu rovno spomenula.

Share This