Už od dávna sa mi páčia pletené vankúše, avšak nebola som ochotná za nich dať horibilnú sumu v obchode. Tak som si povedala, že si raz taký vyrobím zo starého svetra. Doma sme nič takto využiteľné nemali, takže som čakala až sa mi naskytne výhodná kúpa. :) Jedného dňa som išla okolo sekáču, kde mali akurát všetko za 0,50 eur. Trochu som sa pohrabala a našla hneď tri svetre, ktoré sa mi zapáčili …

POTREBUJEME:

  • starý sveter s pekným dizajnom
  • meter
  • krajčírsku kriedu
  • špendlíky
  • nožničky
  • ihlu a niť (alebo šijací stroj ak máme)
  • zips

POSTUP:

Ako prvé si rozmeriame vankúš. Ja som svoj rozmerovo prispôsobila vzoru svetra. Vedela som, že nejakú naplň už tohto rozmeru nájdem, alebo si ju vyrobím. Sveter otočíme na rubnú stranu a odstrihneme rukávy, aby nezavadzali. Odmeriame  maximalnú použiteľnú šírku od rukáva po rukáv. Kedže som chcela, aby bol vzor v strede vankúša tak som si odmerala aj výšku nad a pod vzorom. Namerané rozmery približne zaznačíme krajčírskou kriedou. Predný a zadný diel spolu prišpendlíme, aby sa nám pri strihaní neposunuli.

Podľa naznačenia vankúš vystrihneme. Navlečieme niť a môžeme začať šiť. Používame zadný steh, ktorý je pevný a podobný strojovému šitiu. Zošijeme bočné strany a aj vrch vankúša. Pre istotu všetky strany vankúša poistíme obnitkovacím stehom, aby sa nepárali. Druhy stehov a ako na to nájdeš TU.

Finálnou fázou je zapínanie vankúša. Lícnu stranu zipsu prišpendlíme k lícnej strane vankúša a zošijeme zadným stehom. Ak máte zips kratší ako je strana vankúša (ako to mám aj ja), tak si ešte pred tým tento úsek zošijeme a až následne pokračujeme zipsom. Pri našivaní zipsu nechajte zips otvorený, aby ste ho potom vedeli vankúš otočiť. Ja som totiž pri šití prvého vankúša na túto “maličkosť” pozabudla a otvoriť ho bol boj :-D . Na koniec aj túto časť vankúša poistíme obnitkovacím stehom.

Hotovo, môžeme sa tešiť z výsledku :) … Oba vankúšiky na obrázku som šila zo svetrov.

Tip na záver : Sveter, ktorý som si vybrala má vzor v hornej časti. Táto situácia je najzložitejšia, kedže musíme zošiť všetky štyri strany vankúša. Ak si však kúpite taký, ktorý ma vzor v dolnej časti a ešte aj zapínanie, tak vám stačí odstrihnúť spodnú časť svetra. Dve strany už máte ” zošité ” a ešte aj hotové zapínanie vankúša. Stačí zošiť dve strany a vankúš je na svete. :-)

A už mám aj letnú verziu vankúšov :-) …

Z jedného malého svetra vznikli až tri vankúše, kedže na zadný diel bola použitá biela látka. Zošitím rukávových dielov vznikol tretí predný diel. Pri zošivaní vzorov však treba dbať na precíznosť aby vzor nadväzoval, inak výsledok nebude veľmi dobre vyzerať…

S pozdravom 

Share This