collagekkkhihsdasdad

Rozhodla som sa napísať článok o šitých ozdobách, pretože chcem povzbudiť tvorilky, ktoré až tak dobre nevedia šiť ale chcú mať krásne ozdoby vytvorené vlastnými rukami. Ja vždy kupujem len to, čo viem, že si sama nevyrobím, pretože mám väčšiu radosť z toho čo si sama vyrobím, ako keď si to kúpim.

Chodila som síce na strednú odevnú školu – odevný dizaj , kde som sa učila šiť, ale práve tam som zistila, že ma to veľmi nebaví (všetko musí byť presné, dokonalé aby to sedelo na postave…ta presnosť mi veľmi nešla ). Ale tak som si povedala, že môj odpor ku šitiu ma nemôže odradiť od šitých ozdôb a že mierne nedokonalosti sú pri handmade v poriadku :-) . O to viac ak sú len pre vaše potešenie, nie predaj. Ďakujem mojej mamke, že sa podieľala na tomto foto-postupe ako modelka.

Doma som teda pohľadala rokmi zabudnuté pomôcky a odhodlala sa :-) .

Potrebujeme:

  • Látky
  • Stuhy, čipky, gombíky, koráliky (niečo na ozdobenie fantázií sa medze nekladú)
  • Špagát , stuha (na zavesenie)
  • Vyplň (buď kúpená alebo sa dajú použiť napr. staré silónky, môžeme pridať aj levanduľu aby aj voňali)
  • Nite
  • Špendlíky
  • krajčírsku kriedu
  • Šijací stroj (ale samozrejme dajú sa šiť aj ručne)
  • ihla
  • šablónu

Postup:

Pre začiatok som si zvolila nenáročný tvar – srdce. To sa mi aj najviac páčilo vzhľadom na rôznorodosť jeho využitia – na vianočné, veľkonočné, svadobné, alebo celoročné dekoračné využitie. A tak som si na kartón nakreslila a vystrihla šablónu podľa želania. Ak si neveríte v tom nakreslení, nevadí – použijeme internet a tlačiareň. Ale lepšie sa pracuje s pevnou šablónou, ktorá sa nezničí pri prvom obkresľovaní.

collage

Ak máme vzorkovanú látku tak dávame pozor aby sme vystrihli šablónu tak ako chceme a nie hala bala mimo vzor. Vždy obkresľujeme na rub látky (teda zadnú stranu), aby sme pri výslednom výrobku nemali kriedové čiary. Pri obkresľovaní šablóny pridáme cca centimeter po obvode (pretože pri šití toľko zoberieme). Vystrihneme si predný aj zadný diel. Tu si dopredu rozmyslíme ako chceme aby výsledný výrobok vyzeral, lebo teraz je čas na to aby sme prišili gombík, stuhu, čipku alebo niečo vyšili. Samozrejme na lícnu, teda prednú stranu srdiečka.

collagejjjj

Predný aj zadný diel a zložíme lícnymi (teda hlavnými) stranami k sebe, pričom šnúrku vložíme medzi tieto diely – “slučkou” dovnútra (ako na obrázku), aby po prevrátení bola na správnej strane a nie vo vnútri srdiečka. Diely prišpendlíkujeme spolu, aby sa nám nepohli počas šitia. A môžeme začať šiť. Na obrázku pod môžete vidieť našu chybičku :-) a poučiť sa na nej. Nešijeme presne od cípu. Preto si dopredu premyslite (nie ako my :-D) odkiaľ kam budete šiť aby plniaci otvor bol na rovnom úseku – aby sme to po naplnení pohodlne zašili bez trápenia. Odporúčam nechať plniac otvor vždy väčší, než predpokladáte :-) .

_MG_6327hhh

Po zošití môžeme, ale nemusíme “endlovať” okraje (poistiť proti páraniu). Ja to radšej robím,pre istotu. A teraz prichádza pre mňa najhoršia časť. Ak ste nechali plniac otvor primalý, tak budete potrebovať veľkú dávku trpezlivosti – najmä pri členitejších ozdobách a tvaroch. Ako pomôcku používame manikúrové nožničky, ale keďže sú ostré tak dávame pozor aby sme s nimi látku neprepichli.

collagehhh

Prevrátenú ozdôbku môžeme vyplniť. Vypĺňame najprv kraje ozdoby a najmä pri členitejších útvaroch dávame pozor aby sme vyplnili každý milimeter ozdôbky. Používame radšej menšie kúsky výplne aby sme sa naozaj dostali aj do malých škár. Ja osobne na výplni nešetrím, keďže „tučnučká“ ozdôbka sa mi páči viac, je pevnejšia, lepšie stojí a aj vyzerá.

1944-Ladder-Stitch-1a

grafika zdroj: http://www.sew4home.com/sites/default/files/1944-Ladder-Stitch-1a.png

Posledným krokom je diera, ktorú treba ručne zažiť. Zoberieme si ihlu a niť takú, aby farebne ladila k látke a skrytým stehom zošijeme. Dávame pozor, aby nám výplň netrčala cez stehy, takže zatlačíme ju dovnútra.

A teraz sa môžeme tešiť z výsledku, aké sme šikovné. Nie sú dokonalé, ale robia mi oooobrovskú radosť :-) .

collagekkkhih

Ja som svoje robila v neutrálnych farbách a použila som ich na vianočný stromček aj na venček na dvere.  Ak stihnem, tak si na veľkú noc ušijem nejaké farebné :-) .

viki

 

 

 

 

Share This