Toto leto som sa konečne pustila do renovácia našich drevených okien a dverí. Po rokoch z nich už slnko vyťahalo farbu a boli také nevyrazné. Pri mojej nerozhodnosti mi trvalo dva roky vybrať dokonalý odtieň farby. Domov som si totiž doniesla celý vzorkovník farieb. Nakoniec som si dala namiešať šedo modrý odtieň S 4005-B20G. Podľa tohto čísla Vám ho vedia namiešať kdekoľvek.

Leo – moja podpora počas prác. :-) Na poslednej fotke je farba dverí “pred” a po prvom nátere.

S farbu som zatiaľ veľmi spokojná. Skvelo sa s ňou pracovalo – nestekala a rýchlo schla. Je vhodná aj na kov, takže som zrenovovala aj záhradné stoličky. :) Ešte mám pred sebou 9 okien a 18 okeníc. Do konca tejto sezóny to hádam stihnem.

K novej farbe sa mi farebne neskutočne hodí môj najnovší veniec. Pri jeho tvorbe som sa odviazala a nakoniec zhltol celú krabicu floristického materiálu. Tvorí ho mix hortenzií, ruží a rôznych doplnkových materiálov. Priemer má 52 cm ak rátam aj pretčajúci materiál tak až 60 cm. Je voľný na predaj. Cena 120 eur vrátane poštovného v rámci SR.

Minulý rok sa nám v záhrade objavilo malé, bojazlivé mačiatko, ktoré sa nám po mesiaci podarilo skrotiť a pohladiť. Dali sme mu meno LEO a odvtedy sa stal strážcom nášho domova. Najčastejšie si takto leži na rohožke pri dverách.

Popri prácach na dome sme si odbehli do miestneho sadu, kde sme si nazbierali zopár debničiek marhúľ. Marhuľový džem patrí k našim obľubeným a ten minuloročný sa nám už minul. Je fajn mať ho v zásobe, kedže pekne ozdobená fľaštička domáceho džemu je aj milým darčekom pre návštevu. :-)

Hortenzia na obrázku má tri roky. Pôvodne bola vysadená ako modrá, no postupne sa prefarbila do fialova. Posledný rok som ju skúšala prefarbiť pomocou “babských rád”. Ku koreňom som jej sypala drevný popol z krbu, liala kávovú usadeninu či zriedenu šťavu z kyslích uhoriek. Nič z toho nepomohlo a nakoniec som kúpila hnojivo na modré hortenzie. Výsledok uvidím možno o rok.

Ďalšie hortenzie v záhrade sú v žalostnom stave, kedže ich napadla Vlnatka. Je to škodca, ktorý ich postihuje veľmi agresívnym spôsobom a doslova z nich vysaje život. Niekoľkým kríkom hortenzií som musela odstrániť všetky listy a opakovane aplikujem postrek na to určený. Dúfam, že ich zachránim.

Na záver pripájam túto pohodovú fotku, ktorú mi spravil manžel @bushcraftech. :)

Želám vám krásne leto :)

Viki

Share This