Dnes vás pozývam na zaujímavý výlet do Krásnohorskej jaskyne, kde sa budete aspoň na chvíľu cítiť ako pravý jaskyniar. Prehliadka tejto jaskyne je naozaj silným adrenalínovým zážitkom, počas ktorého si prejdete lanový rebrík, lavičky nad vodou a budete sa šplhať po reťazovom rebríku. To všetko v kompletnom jaskyniarskom výstroji a len za svetla čelovky …

Krásnohorská jaskyňa

V nadmorskej výške 316 metrov, pri vyvieračke potoka Buzgó sa nachádza vyrazená štôlňa, ktorá tvorí vstup do jaskyne. Jej celková dĺžka je 1555 metrov. Prehliadková trasa je dlhá 450 metrov a je sprístupnená pomocou lán a drevených lavičiek, ktoré sú umiestnené nad potokom Buzgó. Ten preteká hlavnými časťami jaskyne a práve prietok vody v potoku je rozhodujúcim faktorom pre vstup do jaskyne. Vstup do jaskyne je povolený pri maximálnom prietoku vody 300 litrov za sekundu. Pri vyššom prietoku sú už chodníky zaliate vodou. Najväčší zaznamenaný prietok v jaskyni bol počas povodní 6000 litrov za sekundu.

Krásnohorská jaskyňa je spomedzi šiestich sprístupnených jaskýň patriacich do Svetového dedičstva UNESCO podľa mňa tou najzaujímavejšou. Jej návšteva nie je ” len ” prechádzkou po vybudovaných chodníkoch s osvetlením.  Prehliadka tejto jaskyne je o niečo adrenalínovejšia, preto je vstup možný len so sprievodcom a v kompletnej jaskyniarskej výstroji.

Našim sprievodcom počas natáčania videa bol  skúsený jaskyniar Vladimír Kóňa, ktorý mal s nami veľkú trpezlivosť. Natočenie profesionálneho videa a ešte v takýchto extrémnych podmienkach si vyžaduje istý čas, a tak sme spolu v jaskyni strávili niekoľko hodín. Od nášho sprievodcu sme sa dozvedeli veľa zaujímavého nie len o tejto jaskyni, ale aj rôzne zážitky a príhody zo života jaskyniara.

Takmer hneď po vstupe do jaskyne na vás čaká lanový rebrík. Pre mňa osobne bol toto najadrenalinovejší a najobávanejší úsek z celej jaskyne (moji kolegovia s nim nemali vôbec problém, dokonca si to veľmi užívali). Nohami sa pomaly posúvate po kovovom lane, pričom sa držíte druhého lana a celé sa to s vami kolíše. Veľmi som sa bála, že spadnem a ani neviem prečo, kedže reálne riziko z tohto pádu ani nebolo. Na fotke to síce nevidieť, ale hĺbka vody bola približne jeden meter. Asi som sa bála ľadového kúpeľa.

Na návštevu Krásnohorskej jaskyne môžete zobrať aj svoje deti. Vstup je povolený už od ôsmich rokov v sprievode rodiča. O ich bezpečnosť sa nemusíte báť, kedže jaskyniari ich bezpečne prevedú celou jaskyňou. Návšteva jaskyne nie je však vhodná pre obéznejších ľudí, kedže v niektorých úsekoch treba prejsť naozaj úzkymi špárami.

Jaskyňa je otvorená od 1. 4. do 30. 11. avšak pravidelné vstupy ( trikrát denne pre maximálne 10 osôb) sa uskutočňujú len v sezóne  od 15. 6. do 15. 9. Mimo sezóny si musíte vstup do jaskyne dohodnúť vopred telefonicky 0905-412048, 058-7343426, alebo e-mailom: stankov@ke.psg.sk. Pre veľký záujem návštevníkov v sezóne sa však taktiež odporúča rezervácia vstupu vopred.

Foto 1: v jaskyni stretnete aj netopiere                                           Foto 2: Manganové korality 

Poslednou sprístupnenou časťou jaskyne je ” Sieň obrov “, ktorá ukrýva dominantu jaskyne – majestátny stalagnát s výškou takmer 34 metrov a odhadovanou hmotnosťou 2000 ton. Zaujímavosťou je, že ročne “priberie” okolo 200 kilogramov. Je to rarita, kedže priemerný stalaktit narastie za niekoľko desiatok až stoviek rokov len o jediný gram. Tento Krásnohorský kvapeľ  bol donedávna zapísaný v Guinessovej knihe rekordov, ako najväčší na svete.

Za tieto krásne fotky (aj video na konci článku) ďakujem môjmu manželovi – Michal Holečko /altway.eu/

Viac o jaskyni si môžete pozrieť na oficiálnej stránke jaskyne: www.krasnohorska-jaskyna.skOkolie Krásnohoskej jaskyne ponúka aj ďalšie zaujímavé miesta kam sa môžete vybrať na výlet:

Dievčenská skala

Dievčenská skala je vrch v Slovenskom krase. Nachádza sa asi 3 kilometre južne od Rožňavy v nadmorskej výške 660 metrov. V najvyššej časti hrebeňa sa nachádza vysielač s výškou 57 metrov. Bol postavený v roku 1983 a šíri televízny a rozhlasový signál.

Na dievčenskú skalu sa dostanete z obce Krasnohorská Dlhá Lúka po žltej turistickej trase. Od rázcestníka  “Škridľový košiar” (540 m n.m.) pokračujete po zelenej turistickej značke až ku skale. Celkový čas tejto trasy na skalu je približne 1:40 h.

Cestou na skalu sa môžete kochať nádhernou, nedotknutou prírodou. Cestou sa nachádza aj Matejov prameň. Kde si  môžete oddýchnuť, nabrať sily na ďalší výstup a osviežiť sa chutnou vodou z prameňa.

Z vrcholu skaly je nádherný panoramatický výhľad na široké okolie Rožňavskej kotliny. V diaľke môžete obdivovať napríklad pohľad na mesto Rožňava, priľahlé dedinky, hrad Krásna hôrka alebo Mauzóleum Andrášiovcov. Stačí si len vybrať ďalší cieľ svojho výletu :) .

Mauzóleum grófa Dionýza a Františky Andrášiovcov (Andrássyovcov)

Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí patrí medzi jedinečné pamiatky architektúry 20. storočia. Bolo postavené podľa návrhu mníchovského architekta Richarda Berndla a postaviť ho nechal gróf Dionýz Andrássy (1835-1913) pre svoju manželku Františku Hablawetz (1838-1902).

Oproti mauzóleu bol v roku 1904  postavený dom, v ktorom kedysi bývala rodina správcu hrobky. V roku 1992 však stratil svoju pôvodnú funkciu. Dnes je tento domček pretvorený na návštevnícke centrum k Mauzóleu, kde získate všetky potrebné informácie a môžete si tu zakúpiť lístky.

Hrad Krásna Hôrka 

Dominantou Krásnohorského podhradia je jednoznačne Hrad Krásna hôrka. Ten môžeme obdivovať žiaľ len z vonku, kedže je od požiaru v roku 2012 v rekonštrukcii. Pre verejnosť je uzavretý a zatiaľ nie je známe dokedy. Tento hrad je ďalšie z  miest, ktoré veľmi túžim navštíviť, takže dúfam, že jeho rekonštrukcia nebude už dlho trvať …

Pozrite si aj naše video z tohto výletu:

Tento článok je ďalší zo série 18 článkov o UNESCO pamiatkách, ktoré sa nachádzajú do sto minút autom od Košíc. Pozrite si tiež: Tip na výlet 9 – Ochtinská aragonitová jaskyňa a okolie alebo Tip na výlet 11 – Drevený chrám prenesenia ostatkov Sv. Mikuláša v Ruskej Bystrej. 

S pozdravom

Share This